Helyi közélet

2022.07.28. 18:50

Túlélési technikákat is tanulnak a Harcos táborban - Galéria

Éjjeli őrszolgálat, menedéképítés, paintball lövészet, erdei menetgyakorlat – többek között ilyen programokon vesznek részt a héten a Harcos tábor lakói Tiszaszigeten. Csütörtök délelőtt meglátogattuk a táborozókat, épp az álcázás technikáját sajátították el.

Kiss Anna

Az álcázás, erődítés és menedéképítés technikáit is elsajátították a táborozók. Fotók: Sándor Judit

Bepillantottunk az ötnapos Harcos tábor életébe, amelyet a héten rendez meg a fiatalok számára a 46. Heim Géza Területvédelmi Zászlóalj, és amelybe az egész országból érkeztek fiatalok, így például a fővárosból is van táborozó. A hét során játékosan, csapatban, tapasztalt katonáktól tanulnak meg olyan túlélési, egészségügyi és önvédelmi technikákat, amelyeket a mindennapi életben is hasznosíthatnak. 

Ottjártunkkor épp az álcázás, erődítés és menedéképítés technikáit sajátították el. Így már reggel előadást hallgattak meg a témában, majd papíron megtervezték, hogy milyen az arcuk, ha azt álcafestékkel kenik be. Erre azért volt szükség, mert később a laktanya melletti erdőben kellett álcafestékkel bekenjék egymás arcát úgy, hogy annak minden része zöld és fekete legyen. Miután mindenki elkészült, elkezdődött az erődítés és a menedéképítés.

Eközben Baranyai Erika Piros főhadnagy lapunknak elmondta, 28-an táboroznak Tiszaszigeten, ahol katonás a napirend, hiszen 6-kor van ébresztő, 22 órakor pedig a takarodó. Kivétel volt ez alól a szerda este, ugyanis éjszakai menetgyakorlaton vettek részt a fiatalok, akik egészen a tiszaszigeti mélypontig és vissza meneteltek el a felszerelésükkel együtt, ez különösen elnyerte a tetszésüket – tette hozzá.

A táborparancsnok elmondta, az ébresztő után minden nap sportolnak is, tegnap pedig egy új sportággal, a kick-boksszal is megismerkedtek a diákok. A szintén katonai szolgálatot teljesítő Nagy Rita utánpótlás kick-boksz világbajnoktól az alapütéseket is elsajátíthatták.

Baranyai Erika Piros közölte, a táborral az a céljuk, hogy közelebb hozzák a civil lakossághoz a katonaságot, és megismertessék a gyerekekkel a katonai szolgálat előnyeit. Ezen felül a célok között szerepel a fiatalok egyéni fejlődése, a csoporton belüli összetartozás erősítése is közös élményeken keresztül, legyen szó akár paintball lövészetről, akadálypálya versenyről vagy erdei menetgyakorlatról.

A tábor ma zárul, akkor a szülőknek bemutatót tartanak arról, hogy mi mindent tanultak, milyen fegyelmezett fiúvá, lánnyá váltak Tiszaszigeten.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában