Hódmezővásárhely

2022.07.14. 15:20

Utánpótláskorú kosarasokat teszteltek

A sportolók egyéni fizikai és lelki adottságait ismerve az edzők személyre szabott edzéssel és kommunikációval segíthetnek abban, hogy a játékosok kihozzák magukból a maximumot. A vásárhelyi Kosársuli fiataljait tesztelték.

T. Sz.

Sport és tudomány: kihozhatják magukból a legtöbbet. Fotó: Martonosi János

Utánpótlás korú kosarasokat teszteltek a közelmúltban sporttudományban jártas szakemberek Hódmezővásárhelyen. A CB Basket A to Z elnevezésű uniós program részeként két kedvezményezett sportszervezet, a Hódmezővásárhelyi Kosársuli és a szabadkai Spartak Ifjúsági Kosárlabda Klub fiatal sportolói vettek részt a felméréseken. 

A rendszeres egészségi állapot, motoros képesség és pszichés tesztekkel követhető a játékosok edzésadaptációja – mondta el  Szablics Péter, a Kosársuli korábbi felnőtt edzője, valamint az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Testnevelés és Sporttudományi Intézetének oktatója. 

Hozzátette, ez fontos információkkal szolgál a sportvezetőknek, edzőknek, szülőknek és játékosoknak egyaránt, mivel az értékek megmutatják, hogy az edzők által alkalmazott módszerek, vagy a játékosok által befektetett munka meghozta-e a várt eredményt.

Legutóbb vásárhelyen kollégáimmal felmértünk 52 utánpótlás korú kosárlabdázót. Vizsgáltunk vérnyomást, nyugalmi pulzust, testösszetételt, szorítóerőt, funkcionális mozgásmintákat, reaktív erő indexet és vonásszorongást. A részletes testösszetétel vizsgálat megmutathatja testtájakra osztva a bal és jobb oldal közötti eltéréseket, mind a vázizomtömeg, mind a zsírtömeg tekintetében, illetve a fiatalok korosztályhoz viszonyított fejlettségi szintjét – magyarázta Szablics Péter.

A szorítóerő fiatal korban az általános erőkifejtési képességgel függ össze. Felmérése kosárlabdázók körében fontos, hiszen egyes mozdulatok a folyamatos csukló és ujjhajlító izmok használatán múlnak, mind a labda elkapásánál, fogásánál, kosárra dobásánál és a labda passzolásánál. 

A funkcionális mozgásminta tesztekkel kiderülnek olyan problémák, amelyek gátolhatják a sportoló maximális teljesítményét, vagy sérüléseket okozhatnak. A validált vonásszorongás teszt értékeinek ismeretében viszont az edző egyéni foglalkozásokkal, pszichológiai módszerekkel megelőzheti a szorongás miatti teljesítmény romlást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában