Illegális bevándorlás

2022.08.11. 15:20

Két embercsempészt is találtak a megyében

Csütörtökre virradóra Csongrád-Csanád megyében a rendőrök 26 csoportban összesen 334 határsértőt tartóztattak fel, ezzel egy időben pedig további 70 embert akadályoztak meg abban, hogy illegálisan Magyarország területére lépjen. A határvédelemben a polgárőrökre is sok feladat hárul.

Suki Zoltán

Akiket elkapnak, visszakísérik a határkerítéshez. Fotó: Havran Zoltán/MW

Csütörtökre virradóra összesen 531 határsértőt tartóztattak fel a rendőrök és a katonák az ország területén – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság. Nem meglepő, de a legtöbben megint a Csongrád-Csanád megyei határszakaszon próbálkoztak. Ott 26 csoportban összesen 334 határsértőt tartóztattak fel az egyenruhások. A migránscsoportokat Ásotthalmon, Mórahalmon, Röszkén, Kübekházán és Szatymazon találták.

Ugyanebben az időszakban Bács-Kiskun megyében 23 csoportban bukkantak 130 határsértőre.

De találtak illegális bevándorlókat Nógrád megyében, Szécsényen, Pest megyében, Inárcsnál, Tolna megyében, Bogyiszló közelében és Szekszárdon, valamint Budapesten is. A csoportok tagjai szír, indiai, török, kínai, tunéziai, afgán, indiai, pakisztáni, marokkói, szomáliai és koszovói állampolgárnak vallották magukat. Ezt azonban nem tudták igazolni, ezért visszakísérték őket a biztonsági határkerítéshez.

Ugyancsak csütörtökre virradóra a rendőrök Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyében összesen 70 embert akadályoztak meg abban, hogy átlépjék a magyar határt. Magyarországon 8 esetben embercsempészés miatt indult büntetőeljárás.

Két embercsempészt Ásotthalomnál kaptak el a járőrök. Az egyikük, egy 23 éves román férfi egy teherautóval haladt, amikor megállították. A járműben összesen 14 migránst találtak. Nem sokkal később egy szerb rendszámú személygépkocsi 27 éves szerb állampolgárságú vezetőjét igazoltatták a határrendészek. Rajta kívül a kocsiban még 12 külföldit találtak. Az embercsempészést alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetik.

Közben csütörtökön Nyitrai Zsolt kiemelt társadalompolitikai ügyekért felelős miniszterelnöki biztos azt közölte, hogy az egyre növekvő migrációs nyomás miatt a polgárőrökre a határvédelemben is jelentős szerep hárul a rendőrség és a honvédség mellett Magyarország déli határain. Arra emlékeztetett, hogy a polgárőrök szabadidejükben védik a polgárok nyugalmát, közreműködnek a kiegyensúlyozott közrend, közbiztonság megőrzésében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában