Szegedi hírek

2022.08.25. 11:08

Szívükön viselik a kisdiákok továbbtanulását

A pályaorientáció témájában cseréltek tapasztalatot a szegedi pedagógusok csütörtökön. Délelőtt előadásokat hallgattak, délután workshopokon mélyítik el ismereteiket.

K. K.

A tanárok arra vonatkozó ismereteiket bővítették, hogy milyen életutat tudnak felvázolni a diákoknak és a szüleiknek. Fotó: Török János

Fotó: ianostorok.com

Száz szegedi pedagógus vett részt a Szegedi Szakképzési Centrum és a Csongrád-Csanád Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Továbbtanulási és Pályaválasztási Tanácsadója által szervezett pályaválasztási tudásmegosztó szakmai napon csütörtökön, a Szent-Györgyi Albert Agórában. 

– A rendezvény célja, hogy az általános iskola 7. és 8. osztályainak osztályfőnökei tájékoztatást kaphassanak a továbbtanulási lehetőségekről. Ugyanúgy a gimnáziumi, mint a szakképző iskolák lehetőségeiről, a rendszer változásairól, valamint, hogy milyen életutat tudnak felvázolni a diákoknak és szüleiknek, akik a különböző iskolatípusokat választják 

– mondta el Erdélyi Margit, a Szegedi Szakképzési Centrum főigazgatója. 

Majd Plesovszkiné Ujfaluczki Judit, a Szegedi Tankerületi Központ igazgatója köszöntötte a megjelenteket, aki a pályaválasztási tanácsadás változásairól adott rövid történeti áttekintést. Üdvösnek nevezte az átalakulást, amely révén ma már a pályaorientáció áll a diákok továbbtanulását segítők fókuszában, amely nem a választásra, hanem sokkal inkább az életpálya tervezésére, a pályákkal kapcsolatos tájékoztatásra, irányításra, orientálásra helyezi a hangsúlyt. 

Kiemelte továbbá, hogy a megyei iparkamarával és cégekkel kialakított kiváló együttműködésnek köszönhetően pontos információkkal tudnak szolgálni a piaci igényekről is a továbbtanulás előtt álló fiataloknak. 

A szakmai nap első felében előadásokat hallgathattak meg a részvevők többek között az egyéni pályadöntés pszichológiai segítése, a szakképzésben rejlő lehetőségek és a megyei pályaorientációs programok témájában. Délután pedig négy szekciós szakmai workshopon mélyítik majd el ismereteiket a témában. 

A rendezvényre kitelepültek a Szegedi Szakképzési Centrum tíz szakképző iskolájának képviselői is, akik a következő tanévtől induló ágazataikat, szakmáikat mutatták be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában