Magyar Falu program

2022.08.25. 17:42

Újra trendi lett a falvakban élni

Már 300 milliárdnál is több forrást kaptak hazánk kistelepülései a Magyar Falu programban – erről beszélt Gyopáros Alpár kormánybiztos Forráskúton csütörtökön. Megtekintette a 30 millió forintból felújított rendelőt, majd Üllésre látogatott, ahol polgármesterekkel egyeztetett.

Kiss Anna

Forráskúton és Üllésen járt Gyopáros Alpár kormánybiztos csütörtökön. Fotó: Sándor Judit

Újra trendi lett a falvakban élni, az ott lakók életminősége megközelíti a városi életminőséget, természetesen az alapszolgáltatások szintjén. Egészen addig folytatjuk a munkát a Magyar Falu programban, amíg el nem érjük ezt az eredményt minden faluban

 – jelentette ki csütörtökön Forráskúton Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

A politikus a homokháti településen járva megtekintette többek közt azt az orvosi rendelőt, amelyet a Magyar Falu program által tudott felújítani az önkormányzat 30 millió forintból. A kormánybiztos közölte, orvoshiány van az országban, ami főként a falvakat sújtja, de az is gond, hogy leromlott a rendelők állapota, az eszközállomány pedig elavult. Éppen ezért hirdettek pályázatot az 5 ezer lélekszám alatti települések számára a programban, ezáltal országszerte orvosi rendelők újultak meg teljes körűen, eszközöket tudtak vásárolni, valamint szolgálati lakásokat korszerűsítettek.

Gyopáros Alpár hangsúlyozta, összesen 25 milliárd forintot költöttek eddig minderre, hiszen az a cél, hogy a házi orvosokat arra ösztönözzék, hogy a falvakban vállaljanak munkát és le is telepedjenek. 

A program 2019-es indulása óta 30 ezer nyertes pályázatot hirdettünk már ki, ez csaknem 3 ezer kistelepülést érintett, a nyertes pályázatok összértéke pedig meghaladja a 300 milliárd forintot. Többek közt szociális, oktatási, közigazgatási és közlekedési területen is fejlődni tudtak a falvak, valamint a kivállalkozók és a kisboltok is támogatást kaptak, miközben a falusi csok által sikerült megállítani a drasztikus népességcsökkenést

 – mutatott rá a kormánybiztos.

Fodor Imre, Forráskút polgármester arról beszélt az orvosi rendelő előtt, hogy a program sokat segít abban, hogy a kistelepülések elérjék a céljukat, vagyis hogy minél magasabb színvonalon biztosítsák a szolgáltatásokat a lakók számára. Megjegyezte, eddig 120 millió forintot kaptak a programban az önkormányzati fejlesztésekre, de ha a civilek sikeres pályázatát is beleszámolja, akkor 150 millió forint érkezett eddig a községbe.

Forráskút után Üllésre látogatott a kormánybiztos, aki a megye falvainak vezetőivel találkozott a polgármesteri hivatalban. Itt Nagy Attila, Üllés polgármestere elmondta, történelmi jelentőségű a Magyar Falu program, ami által tényleg a legjobban rászorulók felé fordult a kormányzat, és idén már negyedik éve tudtak pályázatokat benyújtani. Hozzátette, a térség polgármestereivel ügyelnek egymás prioritásaira, összehangoltan pályáznak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában