Évnyitó az egyetemen

2022.09.01. 13:29

A kulturális miniszter nyitotta meg a tanévet az SZTE-n - fotók

A Szegedi Tudományegyetem adott otthont az országos felsőoktatási tanévnyitónak, amelyen Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter is részt vett. Hangsúlyozta, az ősök öröksége nagy felelősség, mert nem csak megtartani, de fejleszteni is kötelességünk kultúránkat.

Koós Kata

A miniszter kiemelte, a hagyomány és kultúra nem csak érték, de felelősség is. Fotó: Sándor Judit

Csák János felsőoktatási tanévnyitó beszédében az SZTE centenáriumi évéhez kapcsolódva kiemelte, a hagyomány és az örökség nagy felelősség. Nemcsak élvezni kell az ősök által megteremtett kiváltságokat, de elő is kell készíteni az utódok kultúráját. 

A kultúra, a tudás önérték, de valójában akkor van értéke, ha a közösséget szolgálja. Ehhez pedig a közösségnek individuumok halmazából identitással, önazonossággal rendelkező társulássá kell válni. Ugyanis önazonosság nélkül a közösség nem képes kézben tartani sorsát, megőrizni önrendelkezését és cselekvőképességét

 – mondta a kultúráért és innovációért felelős miniszter, majd azzal folytatta, hogy az átörökítés intézményei az iskolák, az egyetemek és az egyházak, amelyek nélkül kultúránk szétesne. 

Mi, magyarok csodálatos örökséget kaptunk az ősöktől. Bizonyosan nem azt várnák tőlünk, hogy a múltba feledkezzünk, hanem, hogy megőrizzük, fejlesszük kultúránkat és tudásunkat. A magyar kormány tisztában van ezzel a felelősséggel, és ennek a jele, hogy a GDP két százalékát fordítjuk a felsőoktatásra az idén. Ez Európában is különleges, a magyar történelemben pedig egyedülálló teljesítmény

 – fejtette ki Csák János. Kitért továbbá arra is, hogy azzal is tisztában vannak, hogy még sok a teendő. 

Idén júniusban a kormány úgy döntött, hogy megújítja az egyetemi felvételi eljárást. A változtatások célja az egyetemi autonómia növelése, valamint a családok és a hallgatók felelősségvállalásának erősítése. Nagyobb szabadságot biztosítunk az egyetemeknek a hallgatók kiválasztásában, a képzési és a nyelvi követelmények meghatározásában

 – mondta. 

A tanévnyitó ünnepi szenátusi ülésen Rovó László rektor és Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke is köszöntötte a megjelent oktatókat és gólyákat. A rektor a jelenkor kihívásai, a háborús, gazdasági és energiaválság  kapcsán arról biztosította hallgatóságát, hogy közös és megfontolt cselekvéssel sikerrel juthat túl az SZTE a megpróbáltatásokon. A szükséges források biztosításához az ország és Európa vezetőinek támogatását kérte. 

Szabó Gábor beszédében a szegedi egyetemi tanács száz évvel ezelőtt lezajlott, egyik ülésének jegyzőkönyvéből idézett, amelyben a professzorok a téli fűtőanyag-szükséglet biztosítását szorgalmazták a rektortól. 

Valószínűleg lesznek problémák, de ki oldja meg azokat, ha nem mi? Úgy gondolom, ezt is meg kell tanulni elődeinktől. Azon az őszön több másik érdekes egyetemi tanácsülés is volt, mert miközben foglalkoztak azzal, hogy biztosítani kell lakást a professzoroknak, ugyanaz az egyetem foglalkozott azzal is, hogy a müncheni egyetemmel milyen együttműködést indít. Meg kell tudnunk oldani a problémákat, és meg is fogjuk oldani

 – hangsúlyozta Szabó Gábor. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában