Zákányszék

2022.09.16. 14:00

A plébános is a járólapon dolgozott

A burkolat is megújult a zákányszéki Szentháromság templomban. Az alapanyagot vállalkozók ajánlották fel, a munkát pedig ingyen végezte egy helyi burkoló. A végéhez közeledik a templom felújítása, amely közel 20 millió forintból valósult meg.

Arany T. János

A burkolat felújításával befejeződött a zákányszéki Szentháromság-templom felújítása. Fotó: Sándor Judit/MW

Fotó: Sandor Judit

Utolsó szakaszához ért a zákányszéki Szentháromság-templom felújítása: megújult a burkolat. Ehhez először kipakolták a padsorokat. Most a karzaton dolgoznak, ahol egy dekopír fűrésszel a kezében Janes Zoltán plébánossal találkoztunk.

Két év múlva lesz százéves

Két év múlva lesz százéves a zákányszéki Szentháromság-templom, amely közel 20 millió forintból teljesen megújult kívül és belül. A külső munkálatok a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. 14,5 milliós támogatásából valósultak meg, a templom körül álló tizenegy stációs oszlop pedig a hívek adományainak köszönhetően kapott új külsőt.

A felújított burkolat már szépen csillog, a padsorokat is visszapakolták. – Egy hét alatt elkészült. A múlt szombaton egyszerre négy mester jött és gyorsan végeztek. A járólapot vidéki vállalkozóktól kaptuk ajándékba, a munkát pedig az egyik helyi burkoló vállalta. Egymillió lett volna az anyagköltség és úgy olyan 1,7 millió a munkadíj. Mindez támogatásból valósult meg, ami kiváló példája a közösségi összefogásnak – magyarázta a plébános, aki a kórusnak helyet adó karzaton dolgozott.

Méretre vágta az atya

Az egyik hívő azt mondta, ha már az egész templom ilyen szép, akkor a kórus burkolata se maradjon linóleum és ajándékba ideadta a fa járólapot. Ennek olyan 6000 forint lett volna négyzetmétere. Még be kell szegni a széleket

 – mondta a plébános munka közben fűrésszel a kezében, majd megfogta a méretre vágott lapot és odaillesztette a lépcsőkorláthoz. A járólap tökéletesen passzolt, szép munkát végzett az atya.

Korábban is összefogtak

Nem ez volt az első eset, hogy a zákányszéki egyházközségben közösségi összefogással valósult meg felújítás. Tavaly hívek adományaiból, a pénzt összedobva restauráltatták a templom két festményét, amit egy azóta már lebontott udvari raktárban talált meg a plébános, aki szerette volna ezeket az értékeket megőrizni az utókornak. A két kép azóta is dísze a zákányszéki Isten házának.

A munkával hamarosan végeznek. A hét elején tették vissza a padokat. A plébános azt mondta, szombaton már három esküvő lesz a megszépült templomban. – Az egyik ifjú pár, amikor látta az üres templomot, aggódott is, hogy lesz ebből szombatra esküvő, de aggodalmuk alaptalan volt – mosolygott a plébános.

Hamarosan megünneplik

Október 15-én, szombaton ünnepség lesz, akkor kerül sor a megújult templom megáldására, amit Ondovay Tibor mezőtúri plébános végez. A szentmise után mindenkit ebédre várnak, gulyásleves lesz.

A kezdetek

A templom 1925 óta áll jelenlegi helyén, elődje egy 1840-es években épült kápolna, mely Lengyel Jozefának és családjának volt adománya a település számára. A kápolna mellé megépítették még abban az évtizedben a haranglábat, és a településen jó hírnek örvendő Radnay keresztet is felállították, melyet Máriaradnáról hoztak egy búcsú alkalmával. Ez volt a helyi hitélet első központja – mesélte Janes Zoltán plébános. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában