Semjén Zsolt lesz a fővédnök

2022.09.02. 15:20

A Székely himnusz zeneszerzőjére emlékeznek

Suki Zoltán

fotó illusztráció : Csapó Balázs

Fotó: Csapó Balázs

Mihalik Kálmán, a Székely himnusz zeneszerzője halálának 100. évfordulójára rendez emlékülést Szegeden, szeptember 6-án, kedden a Mihalik Kálmán Alapítvány. Az esemény fővédnöke Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese, a védnökök Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke, valamint Kalmár Ferenc nagykövet, Magyarország szomszédságpolitikájának fejlesztéséért felelős miniszteri különmegbízott. 

A konferencia díszvendége Kiss-Rigó László, Csongrád-Csanád Egyházmegye megyéspüspöke lesz. Az eseményen előadást tart mások mellett Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár Bukovinai székelyek kálváriája címmel. Utána felszólal Szili Katalin miniszterelnöki különmegbízott, aki a magyar és a székely himnusz identitásőrző szerepéről tart előadást.

Kalmár Ferenc lapunknak felidézte: a sors úgy hozta, hogy a himnusz zeneszerzője a trianoni diktátum miatt Szegedre került, ahol a művet komponálta. A miniszteri különmegbízott szerint a Székely himnusz „apránként” lett a székely identitás alappillére a székely zászló mellett. Viszont mostanra már „kinőtte magát”, így már nem csak a székelyek fontos zeneműve.

Az emlékülés végén a résztvevők emléktáblát avatnak a szegedi Dóm téren, majd megemlékeznek a zeneszerző sírjánál. Szegeden komponálta Mihalik Kálmán a meghatározó zeneművet. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában