Add át a biztonság stafétáját

2022.09.26. 17:00

Biztonságot adnak a családjukat vesztett fiataloknak

Tíz héten keresztül öt megyében dolgozik a rendőrség számos szervezettel közösen azért, hogy javítsák az emberek biztonságérzetét. Az ifjúságvédelemre is nagy hangsúlyt fektetnek, éppen ezért a projekt nyitóeseményén Kothencz János, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató főigazgatója is előadott.

Kiss Anna

Kothencz János szerint a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató sokat köszönhet a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácsnak. Fotó: Karnok Csaba

Megyeszékhelyünkön indult útjára a Tiszától a Balatonig – add át a biztonság stafétáját! elnevezésű 5 megyés bűnmegelőzési projekt, melynek fő gondolata, hogy az összefogás erejét, a prevenció fontosságát hangsúlyozva 10 héten keresztül olyan bűnmegelőzési aktivitást produkáljon, amely játékos és szórakoztató módon mozgatja meg az embereket. Csongrád-Csanádban kiemelt szerepet kap a család- és ifjúságvédelem is a következő hetekben, ehhez kapcsolódva Kothencz János, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató főigazgatója is előadott a projektindító eseményen.

Arról számolt be, hogy sokat köszönhetnek a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácsnak, amely segítségükre volt és van a fiatalok védelmében, valamint Ágotafalvát, vagy ahogyan a norvég vendégeik hívták, a szeretetfalut is megóvták az illetéktelenektől. Kothencz János elmondta, 22 évvel ezelőtt még Tarjánban, a Víztorony téren egy kis barakkingatlanban működtek és gondoskodtak olyan csellengőkről, mint Rudi és István, akik folyton valami rosszban sántikáltak.

Egyik este két rendőr jelent meg az Ágota épületében, Kothencz János fejében pedig egyből az fordult meg, hogy biztosan a két fiú közül csinált valamelyik rosszat. Így már rögtön elkezdte megfogalmazni magában a mondatokat, amelyeken keresztül a rendőrség türelmét kéri, majd amikor a rendőrök közelebb értek hozzá, csak annyit kérdeztek, hogy tudnak-e valamiben segíteni nekik. Kothencz megjegyezte, ez a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács, a közösség esszenciája.

A főigazgató beszélt arról is, hogy a Jóisten gondviselésének és a Szeged-Csanádi Egyházmegye támogatásának köszönhetően ma már sokkal szebb környezetben tudnak gondoskodni sok ezer Rudiról és Istvánról, jelenleg csaknem 7 ezer gyermeket látnak el 3 ezer munkatárssal, akikkel azért dolgoznak, hogy a családjukat vesztett fiatalok hazaérkezzenek ebben a világban. 25 év elteltével is céljuk az, hogy reményt ébresszenek a gyermekekben és jövőképet mutassanak nekik, miközben nagy hangsúlyt fektetnek az értékcentrikusságra és a teljesítményhez való viszonyulásra – tette hozzá.

Közölte, ugyanakkor az azonnali segítségnyújtás nem működne 13 megyében olyan társak nélkül, mint például Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök és Hatala József, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke. Kothencz kiemelte, sok olyan nehézséggel találják magukat a szembe, amelyek miatt sokszor bürokratikus útvesztőnek tűnik egy-egy gyermek sorsa. Ilyen például az, amikor a rendőrséggel együttműködve életet mentenek, majd a bírói joggyakorlat eredményeként ugyanott találják magukat, ahonnan elindultak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában