Kifizették a tartozást

2022.09.26. 19:30

Csabáék háza megmenekült az árverés alól

Az olvasóinktól kapott adományokból kifizette a ház utáni adósságát Burus Csaba ambrózfalvi kétgyermekes édesapa. A családot ért tragédiát tetézte, hogy a házuk árverés alá került. Most már biztos, nem viszi el a bank a fejük fölül az otthonukat.

Kovács Erika

Burus Csabáék háza megmaradt. A férfi köszöni mindenki segítségét, akik adományukkal vagy akár egy jó szóval próbáltak segíteni nekik. Fotó: Kovács Erika

 

Burus Csabáról és két gyermekéről, a 9 éves Bencéről és az 5 esztendős Danikáról augusztusban írtunk először. A fiúk édesanyja, Krisztina augusztus 17-én hunyt el, rákos volt.

A gyász mellett az anyagi terhekkel is meg kellett birkózniuk

Csaba egy éven át ápolta az egyre romló egészségi állapotú szerelmét. A munkáját feladta, hogy a gyermekeik mellett is helyt állhasson. Krisztinát augusztus 31-én helyzeték végső nyugalomba, középső gyermekük, Balázska urnájával együtt, aki 2016-ban született és 7 napot élt.

A gyász mellett a Burus családnak a kialakult anyagi helyzetükkel is meg kellett birkózniuk. Az ambrózfalvi házuk részleteit nem tudták fizetni, így az ingatlan árverés alá került. Csabáéknak gáz, villany, NAV-os és telefontartozásuk is volt. Lapunk figyelmét Gál Ildikó 10 gyermekes özvegy édesanya hívta fel Burus Csabáékra.

Folyamatosan érkeztek az adományok

Cikkünk nyomán példátlan összefogás alakult ki a családért. Az ambrózfalviak azonnal a segítségükre siettek, majd ismerősök és ismeretlenek keresték Csabáékat. Eleinte postai úton, később, miután elkészült, a számlaszámukra is érkeztek a pénzek. Sport- és civil szervezetek, magánszemélyek támogatták Burusékat, hogy megmaradhasson a házuk. Két hét alatt ötmillió forint körüli összeg gyűlt össze, emellett sok élelmiszeradományt is kaptak.

Az ambrózfalvi és tótkomlósi biliárdosok például versenyt rendeztek és két autó csomagtartónyi élelmiszert hoztak. A szentesi Szent Anna-templomban is gyűjtést rendeztek, 100 ezer forint gyűlt össze. Az ottani gyerekek felajánlásaként egy számítógép asztalt is kaptunk. Volt, aki egy disznót vágott le és szétbontva azt hozta el

 – mondta Csaba.

Álmában az ágya szélén kavargatta a kávéját

Cikkünk után a házat árverésre bocsátó pénzintézet is felvette a kapcsolatot a családfővel. A tartozás 3,1 millió forint volt. Felajánlották, hogy ha szeptember 25-ig mintegy 600 ezer forintot kifizetnek, elengedik a többi tartozást és megmarad a ház. A befolyt összegből a férfi ezt megtette. Már csak a végrehajtó díját kell kifizetni és a papírmunkát elvégezni. Csaba most ügyintézéssel tölti a délelőttjeit valamelyik hivatalban vagy szolgáltatónál.

Több olyan ígérvényt is kapott a férfi, ami csak ígéret maradt. Olyan is előfordult, hogy egy alapítvány felhasználta a nevét és a gyászát, lapunk cikkét és fotóit, és a saját számlájukra gyűjtöttek, valószínűleg önmaguknak, mert Csabát soha nem keresték.

A gyerekek a körülményekhez képest jól vannak, óvodába, iskolába járnak. Édesapjukkal gyakran kilátogatnak a temetőbe. A nap végén, elalvás előtt sokszor eltörik náluk a mécses, mert nagyon hiányzik az édesanyjuk.

Valamelyik nap azt álmodtam, hogy Krisztina az ágyam szélén ült a kedvenc hosszú ujjú, rózsaszín pizsamájában, kavargatta a kávéját és mosolyogva azt mondta, „Én már többet nem fogok itt ülni”. Olyan, mintha most búcsúzott volna el igazán

 – mondta szomorúan a férfi.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában