10 ezer forint /diák

2022.09.07. 18:26

Érkeznek a tanévkezdést segítő utalványok

Szabó Imre

A makói iskolák a mai napon kapják meg azokat az utalványokat, amelyekkel az önkormányzat az általános iskolások tanévkezdését szeretné segíteni. Értékük 10 ezer forint, bármire beválthatók. Közben a helyi roma önkormányzat is oszt írószer-utalványokat Honvéd városrészben. 

A helyben tanuló makói általános iskolások, szám szerint pontosan 1531-en, a napokban megkapják a tanévkezdést segítő utalványokat a Makó Város Fejlődéséért Közalapítványon keresztül 

jelentette be városházi sajtótájékoztatóján Farkas Éva Erzsébet polgármester és Tiszlavicz László, az alapítvány kuratóriumi elnöke. A polgármester emlékeztetett rá: a bizonytalan gazdasági helyzet miatt a képviselő-testület június 10-én kénytelen volt úgy dönteni, hogy önkormányzati beruházásokat, illetve nem kötelezően adható juttatásokat függeszt fel. Az mostanra derült ki, hogy a tanévkezdési támogatást tudja biztosítani a város.

Mint elhangzott, minden diák 10 ezer forint értékben kap ezer forintos címletű Edenred-utalványokat névre szóló borítékokban. A hét intézményhez ezek csütörtökön jutnak el. Ezeket Makón 30 helyen, jövő év december 31-ig lehet beváltani – és nem csak tanszerre, hanem gyakorlatilag bármire. Farkas Éva Erzsébet azt is elmondta, hogy többen jelezték, a gyerekük ugyan Makón lakik, de speciális helyzete, például betegsége miatt nem tud a városban tanulni. A polgármester az érintetteket arra kérte, jelentkezzenek a városházán, a polgármesteri kabinetirodán. 

Ezeket az eseteket egyedileg meg fogjuk vizsgálni. Igyekszünk segíteni, nem szeretnénk, ha hátrányba kerülnének azok a gyerekek, akik kénytelenek másutt folytatni tanulmányaikat 

 mondta.

A Délmagyarország kérdésére Farkas Éva Erzsébet a többi, felfüggesztett beruházással, nem kötelező juttatással kapcsolatban azt mondta, egyelőre sok a bizonytalansági tényező.  

Meg kell várnunk, szeptember végére hogyan alakulnak a helyi adóbevételek, illetve hogy a kormány októberben milyen bejelentéseket tesz – hangsúlyozta. Emlékeztetett: a járvány időszakában például az első félévi iparűzési adóbevételeket a 25 ezer főnél kisebb lélekszámú települések visszakapták. – Az energiaválság sajnos sok váratlan kiadással jár. Szakemberek bevonásával igyekszünk az energiahatékonyság fokozására is minden lehetőséget megragadni. Azon leszünk, hogy amit lehetséges, felszabadítsunk a tartalék keretből, és biztosítani tudjuk a szokásos juttatásokat

  mondta.

A romák külön is segítenek A makói roma nemzetiségi önkormányzat a város segítségén felül további támogatást is nyújt az iskolakezdéshez – olvasható a város közösségi oldalán. A jelentős részben romák lakta Honvéd városrészben 100 családnak biztosít írószer-utalványt 5 ezer forint értékben. Ezeket a helyi írószerboltokban lehet beváltani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában