Dél-Koreából, Szíriából, Jordániából és Japánból érkeztek a legtöbben

2022.09.02. 19:05

Esküt tettek a külföldi hallgatók

Koós Kata

Dél-Koreából, Szíriából, Jordániából és Japánból érkezett Szegedre a legtöbb külföldi hallgató. Fotó: Török János

A felvételi és beiratkozási statisztikák alapján több mint ezer új külföldi hallgató kezdheti meg tanulmányait a Szegedi Tudományegyetemen. Velük együtt összesen csaknem ötezer külföldi tanul az idei tanévtől Szegeden.

A nemzetközi hallgatók pénteken tették le gólyaesküjüket a Dugonics téren. Széll Márta, az SZTE stratégiai rektorhelyettese köszöntötte őket.

A külföldi diákok jelentős része az SZTE költségtérítéses szakjaira iratkozott be, de nagy számban érkeztek hallgatók a különböző ösztöndíjprogramokkal is. Stipendium Hungaricum Ösztöndíjjal 242 diákot várnak a szegedi egyetemre, körükben a legnépszerűbbek az orvosi, a természet- és a gazdaságtudományi, valamint a bölcsészkar képzései voltak. Csaknem 600 diák pedig költségtérítéses képzésekre nyert felvételt. Közülük a legtöbben az orvos- és a gazdaságtudományi, a jogi és a bölcsészkarra jelentkeztek. 

Zömmel Dél-Koreából, Szíriából, Japánból és Jordániából érkeztek, de jelentkeztek diákok Mongóliából, Kínából, Brazíliából, Kenyából, Törökországból és Vietnámból is. Idén ötven olyan ukrajnai diák beiratkozására is számít az intézmény, akik tanulmányaikat a háborús helyzet miatt voltak kénytelenek megszakítani. 

A Dugonics téren átadták az SZTE Start ösztöndíjakat is. A beilleszkedést és az egyetemi tanulmányokat segítő 500 eurós támogatást 11 hallgató nyerte el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában