Csongrád

2022.09.11. 17:30

Finisben az oktatási központ építése - Fotók

Megfelelő ütemben halad a volt Síp utcai általános iskola átalakítása: a tervek szerint december végén adják át az épületet, ahol a Nemzeti Fegyvergyártási Oktatási Központ kap helyet. Az új iskolát a Diana Fegyvertechnikai Technikum működteti majd, ami Magyarország első számú, fegyverekkel foglalkozó oktatási intézményévé válhat ezzel a beruházással.

Majzik Attila

Modern képzési központ jön létre a városban. Fotó: Majzik Attila

Tizenöt évvel az általános iskola bezárása után újra „életre kel” a Dob utcai épület, ami azonban már nem alsósoknak és felsősöknek ad otthont, hanem középiskolásokkal telik meg. A másfél évtizede bezárt iskolaépületet teljesen felújítják, a hamarosan oda költöző Nemzeti Fegyvergyártási Oktatási Központ országosan egyedülálló intézményében fegyvergyártó szaktechnikusokat és fegyveroptikai szaktechnikusokat képeznek majd. A technikum a kecskeméti egyetemmel is együttműködik, a Csongrádon végzett diákok fegyvertervező és -gyártó mérnök szakirányon tanulhatnak tovább.

Állami szándék a képzés fejlesztése

A kormány 2020 szeptemberében fogadta el Magyarország védelmi ipari stratégiáját. Ez részben a magyar védelmi ipar visszaépítésére irányult, ami a harcjárművek, a repülőgépipari, a lőszer és robbanóanyag, a fegyvergyártási, a radar- és szenzorgyártásra vonatkozó, valamint a kommunikációs klasztereket érinti. A fegyvergyártási klaszter fejlesztésének részeként a kormány 2,4 milliárd forinttal támogatta a Nemzeti Fegyvergyártási Oktatási Központ létrehozását: a támogatás nemcsak épületfelújítást jelent, hanem azoknak az eszközöknek a beszerzését is, amiktől modern képzési központtá válik az intézmény, támogatva az oktatás mellett a fegyverinnovációt és a kutatásfejlesztést is.

Új köntösbe öltöztetik az iskolát

Az egykori általános iskola épületének új funkcióval való megtöltése inkább felújítással, mint átalakítással jár. A kivitelezés a közbeszerzés lezárását követően a nyár elején indult el az egykori iskolaépületben. Mint Bozó Gábor, a Diana Fegyvertechnikai Technikum és Kollégium igazgatója elmondta, mivel az épület eleve oktatási intézménynek készült a hetvenes években, ezért csak minimális mértékben kell hozzányúlni, sokkal inkább a felújításon van a hangsúly. A munkák során rendbe hozzák a szigetelést, újraburkolják a felületeket és kicserélik a nyílászárókat is, valamint az intézményben helyet kap egy, az oktatást támogató fegyvermúzeum is.

Év végére elkészülhet

Már látni a beruházás végét, a megújult épületet várhatóan december végén adják át.

Az új tanévben közel száz tanuló jelentkezett első évfolyamosként, az általános iskolára épülő fegyverműszerész technikus képzésünkön két osztályt indítottunk, emellett az érettségire épülő szakképzésben is indult egy fegyverműszerész technikusi képzés. Már több mint kétszáz tanulónk van, felmenő rendszerben pedig közel ötszáz diákunk lesz, ezért is nagyon fontos, hogy milyen ütemben tudunk majd átköltözni az új épületbe. Most már ott tartunk, hogy a bontást követően „újracsomagolják” az egész épületet. Nagyon várjuk a beruházás végét, a kivitelező ígérete szerint december végére át szeretnék adni az épületet. Az átköltözést a jövő év elején kezdhetjük meg a Jókai utcai intézményünkből. Bízunk benne, hogy a tanév második félévét már az új iskolában kezdhetjük el

 – beszélt a jövőről az iskola igazgatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában