Úgy érzi, becsapták a tüzelővel

2022.09.06. 07:00

Illés Vilmosné: Hasított, száraz akácot kértem, nem olyat amin a rigó fütyül

A zákányszéki Illés Vilmosné úgy érzi, becsapták. 420 ezer forintot fizetett a téli tüzelőért, de hiába kért hasított száraz akácot, nem csak azt kapott. Tudja, hogy a pénzét nem kapja vissza, de azért, hogy más ne járjon így, elmesélte a történetét és megmutatta a fát.

Arany T. János

Illés Vilmosné úgy érzi becsapták. Száraz, hasított akácot rendelt, de nem csak az volt a halomban. A zákányszéki asszony gyújtóst és aprófát is kapott bőven. Fotó: Török János

– Hasított, száraz akácot kértem, nem olyat amin a rigó fütyül – mutatja a tüzelőjét a zákányszéki Illés Vilmosné. Takaros udvarán egy nagy halomban áll a műanyag fóliával letakart tüzelő, amit még nem válogattak át és még nem stócoltak fel a többi közé.

Úgy érzi, becsapták

Jól látszik, hogy nemcsak hasított akác van a halomban, hanem gyerekkar vastagságú, vagy annál is vékonyabb aprófa, meg gyújtósnak való gallyak. A nyugdíjas asszony úgy érzi, becsapták. 420 ezer forintért vásárolt fát. Tudja, hogy a pénzét nem kapja vissza, de azért, hogy más ne járjon így, elmesélte a történetét és megmutatta a fát.

Örüljön, hogy kapott

– Szörnyen idegesít, azóta nem tudok aludni. Nagyon becsapva érzem magam. Június végén beszéltem a vállalkozóval, július végén már idegesen vártam, hogy telefonáljon. Augusztus végén megnyugtatott, hogy meg fogom kapni a fát. Az előzetesen megbeszélt ötezer forintos mázsánkénti ár helyett hétezerért. Úgy fölment a pumpám, azonnal felhívtam. Megreklamáltam neki, hogy nem hozta időben, felemelte az árat, és nagy része nem is hasított fa. Így én még soha nem jártam. Erre annyi volt a válasza, hogy örüljek, hogy kaptam – mesélte az idős asszony. 

– Az aprófával, a nyesedékkel az a baj, hogy az nem kazánba, kandallóba való, mert gyorsan elég, ellobban azonnal és nem melegít. Ez így lehet, hogy nem is lesz elég – tette hozzá. 

EU-s szabályozási feltételek szerint

A rezsicsökkentéssel kapcsolatos törvénymódosítások következményeként újra megugrott a hagyományos fatüzeléses fűtőtestek iránti érdeklődés. A penzcentrum.hu azt írja, a tűzifa fajták forgalmazása 2016 óta EU-s szabályozási feltételek szerint történik, a felügyeletet a NÉBIH végzi, a szabályok szerint az eladónak számlát, szállítójegyet, vásárlói tájékoztatót kell adnia a vevőnek. A kereskedőnek hirdetéseiben fel kell tüntetnie EUTR technikai azonosító számát vagy erdőgazdálkodói kódját is.

A rendőrség tanácsai

Soha ne fizessen előre! Lehetőség szerint a régi, megszokott, illetve ellenőrzött telephelyekről vásárolja meg a téli tüzelőt!  Célszerű csak számlaképes eladótól vásárolni. Megrendeléskor előre egyeztessék a kiszállítás időpontját! A tűzifa vásárlása előtt minden esetben győződjön meg annak eredetéről, mennyiségéről, ha szükséges, kérjenek az áruról származási igazolást, mérlegelési jegyet! Ne fogadjon el pontatlan, kétes árajánlatot: például 50 ezer forint/kocsi. Beszéljék meg a köbméterenkénti egységárat, hogy össze tudják hasonlítani más ajánlatokkal. Tisztázza a mértékegységet, hogy ki milyen köbméterben számol (normál köbméter vagy erdei köbméter).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában