Francia diákok a szakiskolában

2022.09.24. 11:30

Kelt tésztákkal ismerkedett Somey és Clara Mórahalmon - fotók

Francia szakács- és felszolgáló-tanulók látogattak a mórahalmi szakiskolába pénteken, ahol Kis Sándor cukrász szakoktató óráján a kelt kalács készítésével ismerkedtek. Ez mindenki számára izgalmas kaland volt, mert Somey-n és Clarán kívül senki nem beszélt franciául és az angol sem volt erősségük.

Arany T. János

Nemzetközi összefogás. Kis Sándor, a mórahalmi szakképző iskola cukrász szakoktatója két francia diáknak, Clarának és Somey-nek segít a kelt tészta elkészítésében. Fotó: Arany T. János

Fotó:

Egyből a mélyvízbe dobták azt a két francia dákot, akik pénteken látogattak a Szegedi SZC Tóth János Szakképző Iskola és Szilágyi Mihály Kollégiumba Mórahalomra. Az első órában egy tolmács volt segítségünkre, de aztán mennie kellett. A diákok kísérőtanára kiválóan beszélt angolul, de ő másik két tanulóval a közeli Vanilla étterembe ment át, így maradtunk a tankonyhán a francia diákokkal, köztünk pedig egy hatalmas kommunikációs szakadék tátongott. Szerencsére a gasztronómia nyelve univerzális, Somey és Clara tanáruk, Pierre Louis segítségével még a magyar nyelvű recepttel is elboldogultak. Arra azért az élesztőből gyorsan rájöttek, hogy nem levest, vagy sült húst fognak készíteni.

Kelt tészták közé csöppentek

A tizedik osztályosok az élesztős kelt tészták, kalácsok elkészítésével ismerkedtek. Ebbe az órába csöppent bele a két fiatal, miután Kőfalvi Kinga, az iskola szakmai igazgatóhelyettes röviden bemutatta a mórahalmi intézményt. A francia diákok kísérőtanára, Pierre Louis elmondta, náluk egy hétig iskolába járnak a tanulók, egy hétig dolgoznak.

A szakoktató mindenre figyel

Kis Sándor cukrász szakoktató egyszerre volt képes figyelni a nyolc diákjára és a két külföldi vendégtanulóra, úgy hogy még azzal is tisztában volt a többféle süteményt készítő diákok közül, ki, hol tart. A tészta gyúrásban a szakoktató segített Somey-nak és Clarának. 

A kelesztés, dagasztás kemény fizikai munka. Csinálhatnánk géppel is, de a szakma szépségét is látniuk kell a diákoknak. Meg kell tanulniuk hagyományos anyagokkal, az alapvető kéziszerszámokkal és kézzel dolgozni. Levegőssé kell tenni a tésztát, ami akkor jó, amikor az első izzadságcseppek megjelennek az ember homlokán

 – magyarázta.

A halászlé nem ízlett nekik

A 16 francia diák két hetet tölt Szegeden és környékén az Európai Unió Erasmus programjában. A fiatalok a Szegedi SzC József Attila Általános Iskola és Szakképző Iskola vendégei, de mivel ott nincs szakács képzés, ezért látogattak el Mórahalomra. Az egyik szegedi halászcsárdában az elejétől a végéig megtekintették a halászlé elkészítésének folyamatát. Ez a nemzeti büszkeségünk nem lesz a fiatalok kedvence. Őszintén megmondták, hogy nem ízlett nekik. A vendéglátást viszont hosszasan dicsérték. A francia fiatalok két hetet töltenek Szegeden és környékén, jövő vasárnap utaznak haza. Addigra még az is lehet, hogy megszeretik a halászlevet.

Gazdag történelem fokhagymával

A diákok a  Franciaország déli részén fekvő Albi városából érkeztek. Korábban Albigeoise történelmi régió székhelye volt. A város neve összeforrt a 12-13. század nagy vallási mozgalma, a kathar eretnekség fogalmával. Unesco világörökségi helyszínekben gazdag. A St.-Cécile katedrális a világ egyik legnagyobb, téglából épült temploma, a középkor végének kiemelkedő művészeti alkotása. Az egykori püspöki palota ad helyet a világ leggazdagabb Henri de Toulouse-Lautrec-gyűjteményének. Augusztus elsején vásárral ünneplik a régió híres termékét, a fokhagymát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában