Pályázati pénzből fejlődik a Manó-Kert

2022.09.08. 13:16

Kerti szerszámokkal, játékokkal gazdagodott a zákányszéki óvoda

Ismét kertészkedni mentünk a Zákányszéki Manó-Kert Óvoda és Bölcsődébe. Az intézmény 5,8 millió forintos pályázati forrásból udvari játékokat és kerti szerszámokat vásárolt.

Arany T. János

Hatalmas munka folyik a zákányszéki Manó-Kert Óvoda és Bölcsődében. Kerti szerszámokkal gazdagodott az intézmény, így még többen és többet kertészkedhetnek az óvodakertben. Fotó: Karnok Csaba

Zajlik az élet a Zákányszéki Manó-Kert Óvoda és Bölcsődében, a gyerekek vidáman játszanak: egy csapat diót tör, egy másik a fészekhintát próbálja ki, van, aki egy kicsit türelmetlen és hisztis, vagy csak félénk, ezért extra figyelemre van szüksége. De amikor kerti munkáról van szó, akkor minden gyerek rohan segíteni.

Liebhaber Gáborné intézményvezetővel a kisebbeknél, a bölcsődéseknél kezdünk. Hatmillió forint értékben, pályázati pénzből udvari játékokkal gazdagodott az intézmény. Van itt többek között kis ház, gőzmozdony, nyitott vagon és féreglyuk-csőalagút, mászóka, csúszda, homokozó és fészekhinta. Ez utóbbival még ismerkedni kell kicsit, néhány gyereknek szüksége volt egy kis bátorításra, de végül elkészült a fotó.

A zákányszéki Manó-Kert Óvoda és Bölcsőde bölcsődei részébe nyertes pályázatból közel 6 millió forint értékben vásároltak játékokat. Van fészekhinta és gőzmozdony is. Fotó: Karnok Csaba
 

Korábban megírtuk, folyamatosan fejlesztenek, fontosnak tartják a környezeti nevelést, a környezettudatos magatartás és szemlélet kialakítását, évek óta kiemelt figyelmet fordítanak a madarakról való gondoskodásra, a védelmükre. Így lettek Madárbarát óvoda. A közelmúltban a Magyar Falu programhoz „Óvodai játszóudvar fejlesztése” címmel beadott pályázatuk nyert mintegy 5,8 milliót forintot. A háromcsoportos óvoda és egycsoportos bölcsőde egy intézményben található. A pályázaton nyert pénz felhasználásával az udvart ketté választották.

Az óvodások birodalma kerti szerszámokkal gazdagodott, így végre még többen és többet kertészkedhetnek az óvodakertben, ami számtalan élményt ad a gyerekeknek és sok pedagógiai lehetőség rejlik benne. Lehetett végre gereblyézni, hadd szellőzzön a föld. A nagycsoportos Bozsik Zalán, az óvoda szóvivője régi ismerősként köszöntött minket, örült, hogy újra szerepelhet. A Manócska csoportos kisfiú azt mondta, ő a főkertész és megint szeretne bekerülni az újságba. Megbeszéltük, hogy ez akkor lehetséges, ha ő is segít karalábét szedni az uzsonnához.

Az udvaron kialakított óvodakertben mindhárom csoportnak van egy ágyása, az egyik soron dísznövények, virágok, a másikon gyógy- és fűszernövények, valamint haszonnövények sorakoznak – mutatta Tanácsné Kiss- Patik Tünde óvodapedagógus, a Zöld Manó környezeti munkaközösség vezetője. Onnan szedték fel a gyerekek a karalábét, amit a konyhás nénik megmostak, megpucoltak és később az uzsonnához elropogtatták a gyerekek.

Garantáltan bio és amitől a legfinomabb, hogy ők termesztették

 – tette hozzá az óvodavezető. Arra azért vigyázni kellett, hogy a nagy munkában fűszernövényeket nehogy kikapálja egy lelkes munkaerő, vagy túlöntözzenek egy dísznövényt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában