Koronavírus

2022.09.05. 14:00

Kevésbé súlyos az omikron variáns

Annak ellenére, hogy folyamatosan csökken szinte az összes nagyváros szennyvizében a koronavírus koncentrációja, a szakemberek szerint nem múlt el a járványveszély. Továbbra is ajánlják az emlékeztető oltások beadását, hogy az ősz legalább a vírus szempontjából könnyebb legyen.

Suki Zoltán

Sosem késő felvenni az oltásokat a szakemberek szerint. Archív fotó: Frank Yvette

A hivatalos koronavírus-tájékoztató oldal adatai szerint Csongrád-Csanád megyében a járvány kitörése óta 86 ezer 948 ember kapta el a koronavírus-fertőzést. A járvány a nyár elején belassult, azt mutatják a szennyvízadatok, amiket a Nemzeti Népegészségügyi Központ mér rendszeresen. Ezek alapján szinte az összes nagyvárosban, így Szegeden is hol csökken, hol stagnál a koncentráció.

Ettől függetlenül a vírus továbbra is jelen van, a fertőzöttek és a betegek száma az elmúlt időszakban enyhén emelkedett. A szakemberek ezért ismét felhívják a figyelmet az oltás fontosságára. Azt közölték, hogy egész Európában, Magyarországon is az omikron variáns terjed jelenleg is. Jellemzően a fertőzöttek csak enyhe, közepesen súlyos tünetekkel esnek át a fertőzésen, főként megfázásszerű tünetek, például torokfájás, fejfájás, köhögés vagy éppen orrfolyás alakulnak ki. A láz, a légszomj, az ízérzékelés elvesztése és a szaglásvesztés most kevésbé gyakori panasz. A vírus továbbra is a beoltatlanokat veszélyezteti a legjobban, ezért őket továbbra is az oltás felvételére kérik. A megerősítő oltás felvétele mindenkinek ajánlott, aki 4 hónapnál régebben kapta meg az előző oltását. A kormány továbbra is biztosítja az oltás lehetőségét. Az oltás továbbra is kérhető a háziorvostól, házi gyermekorvostól, valamint felvehető a kórházi oltópontokon, ahová péntekenként időpontfoglalással és mostantól újra anélkül is lehet menni.

Közben pedig megkezdődött tegnap Angliában az omikron koronavírus-változatokra kidolgozott oltások beadása. Elsőként az idősotthonok lakói és gondozóik kapják meg az új vakcinát, a hét közepétől pedig az 50 évnél idősebbekre, illetve a fiatalabb, de egészségügyi kockázati csoportokba tartozókra is kiterjed az oltási kampány. Az új oltások tömeges alkalmazása hamarosan Skóciában, Walesben és Észak-Írországban is elkezdődik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában