Államilag támogatott hitelből tetetne napelemeket a házára

2022.09.20. 20:00

Márki-Zay Péter szappanozás közben elzárja a vizet

Félmilliós is lehet majd télen Márki-Zay Péter otthoni gázszámlája, erre panaszkodott a 24.-hunak. Kiderült, Vásárhely polgármestere úgy spórol a meleg vízzel, hogy miközben a testét szappanozza, elzárja a csapot. Hogy a rezsiszámláját csökkentse, 6 milliós államilag támogatott hitelen gondolkodik, aminek a felét visszaigényelheti.

Kovács Erika

Márki-Zay Péter havi gázszámlája egy hidegebb télen akár félmillió forint is lehet. Archív fotó: Teknős Miklós/MW

Interjút adott Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere a 24.-hunak. A hírportál munkatársa többek között arról kérdezte a tavaszi választáson még miniszterelnöki székért küzdő politikust, hogy hogyan érinti az otthonát a rezsicsökkentés csökkentése.

A Márki-Zay család a 24.hu cikke alapján egy 150 éves, 3,20 méter belmagasságú, 300 négyzetméteres családi házban él, emellett 2x60 négyzetméteres területet tartanak még telente fagymentesen. A házat az Amerikából való hazaköltözésük után vették, a részleteket máig fizetik. A polgármester azt mondta, szobát lezárni nem tudnak, mert a hét gyerekükből öt még otthon lakik.

A havi bruttó 1,3 millió forintos illetményben és havi 195 ezer forintos költségtérítésben részesülő polgármester otthon úgy spórol, hogy megváltoztatta a vízfelhasználási szokásait. „Eddig úgy zuhanyoztam, hogy megnyitottam a csapot, aláálltam, leszappanoztam, leöblítettem magam, és csak a végén zártam el a vizet. Újabban a szappanozás idejére elzárom a csapot, sokkal kevesebb meleg víz fogy így” – árulta el a 24.hu-nak.

Márki-Zay Péter polgármester most azt tervezi, 10 kilowatt teljesítményű napelemrendszert szereltet a házára. A kivitelezésre már kért árajánlatokat, a legkedvezőbb 5,3 millió forint. A gond csak az, hogy nincs pénz a családi kasszában, ezért gyorsan megpróbál élni egy államilag támogatott, év végéig még igényelhető lakásfelújítási hitellel. A hatmilliós kölcsön felét majd visszaigényelheti, a másik felét pedig tíz évig törleszti havi 30 ezres részletekkel.

Korábban megírtuk, a családi autójukat a nagycsaládosoknak életre hívott, államilag támogatott konstrukcióval vásárolták meg, a jármű a felesége nevére került.

A 24.hu-nak arra is panaszkodott a polgármester, hogy évek óta nem volt közös külföldi nyaralásuk. Idén áprilisban a feleségével és a három legkisebb gyermekükkel viszont eljutottak a franciaországi Provence-ba, úgy, hogy egy barátjuk az ottani lakását adta nekik kölcsön, egy másik pedig az útiköltséget fizette ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában