Hódmezővásárhely, Nagybánya

2022.09.26. 11:44

Nagybánya polgármestere román zászlókkal takartatta ki a „kürtőskalács” feliratot

Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere az elmúlt hétvégén a romániai Nagybányán vett részt a 32. Gesztenyefesztiválon Berényi Károly alpolgármester kíséretében. A helyi lap szerint a máramarosi megyeszékhely elöljárójának újabb magyarellenes lépéséhez Vásárhely polgármestere is asszisztált.

Kovács Erika

Márki-Zay Péter és Cătălin Cherecheş a nagybányai gesztenyefesztiválon. Fotó: Hódmezővásárhely gyorshír szolgálata

A gyorshír szolgálat tájékoztatása szerint Márki-Zay Péter polgármester a díszközgyűlésen találkozott Cătălin Cherecheş nagybányai polgármesterrel. Köszöntötte a megjelenteket, beszámolt a vásárhelyi gasztroudvarról, ahol román ételeket is kóstolhattak a vásárhelyiek, bemutatta a rövidesen kezdődő román nyelvtanfolyamot is, ami lehetőséget ad a vásárhelyieknek a román nyelvvel való ismerkedésre. 

A 32. Gesztenyefesztivált, ahol Márki-Zay Péter is részt vett, magyarellenes botrányok tarkították. Cătălin Cherecheş ugyanis román zászlókkal takartatta el a magyar feliratokat egy vásári kürtőskalácssütőn, majd amikor intézkedését felülbírálva magyar helyettese eltávolíttatta onnan a román nemzeti jelképeket, bejelentette, hogy azonnali hatállyal visszavonja Pap Zsolt István valamennyi alpolgármesteri hatáskörét – közölte az MTI az erdélyi Krónika című lap információira hivatkozva.

Az RMDSZ Máramaros megyei szervezete állásfoglalást tett közzé a közösségi oldalán. Érthetetlennek és elfogadhatatlannak nevezték a polgármester lépését, amit úgy értékeltek, hogy ezzel árkot ás a város román és magyar közössége közé. 

A polgármester többször kihangsúlyozta, hogy a megyeszékhely hivatalos neve Baia Mare, „akkor is, ha udvariasságból, eleganciából elfogadjuk, hogy itt-ott megjelenjen a Nagybánya elnevezés is”, és azt fejtegette: nem várható el a románoktól, hogy szótárban kelljen megnézniük, mit jelentenek a mások által kihelyezett magyar feliratok. 

A Krónika című lap megemlítette, hogy a tíz százalékban magyarok lakta máramarosi megyeszékhely elöljárójának újabb magyarellenes lépéséhez Márki-Zay Péter is asszisztált. A hétvégi Gesztenyefesztiválon ugyanis Nagybánya testvérvárosa, Hódmezővásárhely polgármestereként a magyarországi ellenzék volt kormányfőjelöltje is részt vett és több nyilvános eseményen mutatkozott Cherechessel. 

A lap szerint Cătălin Cherecheşt a legellentmondásosabb román politikusok között tartják számon, a korrupcióellenes ügyészség (DNA) két ügyben is vádat emelt ellene, 2016-ban pedig úgy sikerült először újraválasztatnia magát, hogy közben előzetes letartóztatásban volt. Az egyik ügyben idén februárban öt év letöltendő szabadságvesztéssel sújtotta a Kolozs megyei törvényszék alapfokon csúszópénz elfogadásáért, törvénytelen kereskedelmi tevékenységért, hamis nyilatkozattételért, a vád szerint üzletemberektől fogadott el kenőpénzt 2013-ban. Másik korrupciós ügyében nem született még ítélet – zárta beszámolóját az erdélyi lap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában