Ásotthalom

2022.09.12. 20:47

Toroczkai Ruandába küldené a migránsokat - Fotók

Lakossági fórummal egybekötött rendkívüli, nyílt képviselő-testületi ülést tartott az ásotthalmi képviselő-testület hétfőn. A rendőri vezetők és két országgyűlési képviselő jelenlétében megtartott ülés témája a migráció volt.

Arany T. János

Videón és fotókon mutatta meg Papp Renáta polgármester a migránsáradat által végzett pusztítást. Fotó: Karnok Csaba

Zsúfolásig megtelt hétfő délután az Ásotthalmi Művelődési Ház, ahol a képviselő-testület tartott nyílt ülést a migrációval kapcsolatban.

A jelenlévők számából arra következtetek, hogy jelentős az érintettség. A migránsok számának növekedése nyomokat hagy a lakosok hétköznapjain

 – kezdte Papp Renáta polgármester, majd egy videót mutatott, amelyen augusztus végén migránsok tömege vonult csapatostul egy ásotthalmi tanya előtt. Elmondta, az embercsempész-hálózatokkal új problémák jelentek meg a településen, például a balesetveszélyes gyorshajtás, az embercsempészek hátrahagyott járművei pedig új bűnözési hullámot indítottak el, szétlopják ugyanis ezeket az autókat.

 A polgármester a gépkocsik elszállításának egyszerűsítését kérte a kormányzattól. A migránsok által hátrahagyott hatalmas mennyiségű szemét is jelentős kiadás az önkormányzat számára, ebben is központi segítséget kértek.

Fackelmann István alpolgármester a nép hangján szólalt föl, mondandója nagy tetszést aratott a hallgatóság soraiban. Ő volt az első, akit megtapsoltak és többen támogatólag bekiabáltak. 

Nem bőszíteni akarok

 – mondta, de sikerült neki. 

Ami itt történik, az bosszant és tettre sarkall. Ha valaki bejön hozzám, az betörés, ami szankcionálva van. Nem tudunk elmenni amellett, hogy a határkerítés hatékonysága közel nulla. Aki ide beengedi a migránsokat, az felel mindenért

 – magyarázta. Röhejnek nevezte, hogy megfogják a migránst, majd minden szankció nélkül elengedik. Fackelmann helyi határrendészeti kirendeltség létrehozását is javasolta.

A helyzet nagyon komoly, ezt Magyarország kormány is tudja

 – jelentette Mihálffy Béla országgyűlési képviselő, aki arról biztosította a jelenlévőket, hogy a kormány minden erejével próbál segíteni. A határrendészeti kirendeltség ötletét ő is támogatja.

Toroczkai László országgyűlési képviselő szerint csatatérré vált Ásotthalom, ahol akciójelenetek zajlanak éjjel-nappal. A migráció ügyét pedig politikai kérdésnek tartja.

Ameddig az elfogott migránsokat visszataxiztatjuk a határig a magyar adófizetők pénzéből, majd néhány óra múlva újra jönnek, addig ez egy szélmalomharc. Döntést kellene hoznia a kormánynak és a britekhez hasonlóan Ruandába küldeni a migránsokat. Az első két repülőgépjárat után ide nem jönnének migránsok

 – mondta. 

A kétharmados többségű Fidesz – mutatott Mihálffyra – és a Mi Hazánk, a legerősebb ellenzéki párt kellő felhatalmazást jelent arra, hogy ezeket az intézkedéseket meghozzuk

 – jelentette ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában