Ambrus István nyílt levélben kérte Márki-Zay Pétert

2022.09.14. 14:00

Vásárhely jóindulatán is múlhat, csődbe megy-e Mártély

Kovács Erika

Ambrus István: „Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a mártélyiak át lettek verve.”

Nyílt levelet írt Ambrus István, Mártély új polgármestere Márki-Zay Péternek. Azt kérte, Hódmezővásárhely engedje el Mártély 24 millió forintos tartozását, hogy a kistelepülés elkerülje a csődöt.

Mint ahogy lapunk is beszámolt róla, a képviselő-testület még április végén oszlatta fel magát. Az új településvezetés rendkívül rossz anyagi helyzetben vette át a falut. Kiderült, hogy Mártélynak 40 millió forint körüli tartozása van, duplája annak, mint amire előzetesen számítottak. Az összeg a község éves költségvetésének egyharmada. Ambrus István augusztus végén bejelentette, ez olyan intézkedések meghozatalára kényszeríti az új testületet, ami minden mártélyi lakosnak kellemetlenséget okoz.

A hiány nagy részét a vásárhelyi önkormányzat felé fennálló tartozás teszi ki, emellett 14 milliós pályázati visszafizetési kötelezettségük is van. Ambrus István az augusztus 28-án, a saját közösségi oldalán közzétett, a mártélyiak tájékoztatására megfogalmazott közleményében azt írta, „Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a mártélyiak át lettek verve.”

Most újabb nyílt levelet tett közzé, ezt Márki-Zay Péternek címezte.

„Jelenleg Mártélynak Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata felé 23 millió 750 ezer forint tartozása van, amely rendkívül nagy terhet ró a településre. Ezt az összeget még a helyi vállalkozások és a mártélyiak adóterheinek drasztikus emelésével sem lehet kigazdálkodni. A falunak ezen kívül közel 16 millió forint tartozása halmozódott fel az elmúlt években, amely tovább nehezíti önkormányzatunk helyzetét. Utóbbi kötelezettségek esetében sikerült pozitív lépéseket tennünk a megnyugtató rendezés végett, de ez még mindig nem elegendő ahhoz, hogy elkerüljük a csődöt.

Mártély mögött nehéz évek vannak, és a jelenlegi háborús helyzet okozta energiaválság miatt még nehezebb időszak áll előttünk. Kérem a Tisztelt Polgármester Urat, hogy Hódmezővásárhely városa engedje el Mártély fennálló tartozását. A jó gazdasági helyzetben lévő Hódmezővásárhely több milliárdos költségvetésében közel 24 millió forint nem jelent áthidalhatatlan akadályt, nekünk mártélyiaknak viszont élet-halál kérdése. Úgy gondolom, hogy a a mártélyiak megérdemlik, hogy esélyt kapjanak a település gazdasági helyzetének rendezésére és a csődtől történő megmentésére. Kérem, nyújtson segítő kezet a mártélyiaknak, nyissunk új fejezetet Hódmezővásárhely és Mártély együttműködésében!” – fogalmazott a felhívásban Ambrus István. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában