Tilos égetni kerti hulladékot

2022.10.17. 11:30

Avarégetések okoztak tüzeket a hétvégén

Gázvezetéket szakított el munkagép, faág is hasadt le, és eljött a kerti hulladék égetésének szezonja - ami tilos, ha nincs rá külön helyi rendelet.

Delmagyar.hu

Lehasadt egy nagy méretű faág szombaton Szegeden, a Fő fasoron. A város hivatásos tűzoltói motoros láncfűrésszel végezték el a műszaki mentést, melyet követően a forgalom zavartalanul haladhatott tovább.

Gázvezetéket szakított egy munkagép vasárnap egy ruzsai tanyán. A ruzsai katasztrófavédelmi őrs egysége méréseket végzett a területen, de nem mértek sehol sem veszélyes koncentrációt. A tűzoltók elszorították a sérült gázcsövet, majd a területet átadták a szolgáltató szakembereinek. 

Az elmúlt hétvégén összesen öt olyan tűzesethez riasztották a tűzoltókat, ahol kerti zöldhulladékot, vagy szemetet, lomot égettek a lakosok. 

A kerti zöldhulladékot a levegő védelméről szóló törvény értelmében tilos elégetni. A jogszabály azonban lehetőséget ad a települési önkormányzatoknak, hogy erről helyi rendeletet alkossanak, ezért kerti hulladék égetése előtt érdemes tájékozódni a helyben érvényes előírásokról. Amennyiben a helyi önkormányzatnak nincs ilyen szabálya, akkor nem szabad avart és kerti hulladékot égetni! A települések külterületén történő égetésről az Országos Tűzvédelmi Szabályzat rendelkezik, az ebben foglalt előírások megszegése esetén a hatóság szankciókkal élhet.

Ha az önkormányzat engedélyezi a száraz növényi hulladék égetését, az alapvető tűzvédelmi szabályokat akkor is be kell tartani. A tüzet soha sem szabad felügyelet nélkül hagyni. Kizárólag kiszáradt növényi hulladékot lehet égetni úgy, hogy az a környezetére veszélyt ne jelentsen. Ezért csak akkora tüzet gyújtson, amekkorát a felügyelete alatt tud tartani. A tűz közelében ne legyen más éghető anyag és épület (például farakás, kerti bútor, tároló). Készítsen a közelbe megfelelő mennyiségű oltóanyagot (vödörben vizet, homokot, esetleg tűzoltó-készüléket), valamint a tűz irányításához szükséges kéziszerszámot, például gereblyét, lapátot, vasvillát. Feltámadó szél esetén azonnal oltsa el a tüzet. 

Ha mégis elszabadulnak a lángok, haladéktalanul hívja a 112-es segélyhívó számot és kérje a tűzoltók segítségét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában