Máshogy kell vezetni, mint nyáron

2022.10.18. 14:00

Az őszi időjárásra figyelmeztetik az autósokat

Elkezdte a „Látni és látszani” kampányát az Országos Rendőr-főkapitányság, amelyben számtalan autószervíz és optika is a partnere az egyenruhásoknak. Az akció lényege, hogy figyelmeztessék az autósokat: ilyenkor másmilyenek a látási viszonyok, vagyis vezetni is máshogy kell, mint például nyáron.

Suki Zoltán

Ősszel a látási viszonyok miatt nehezebb a vezetés. Illusztráció: Matey István/MW

Magyarországon az utóbbi évtizedben a könnyű sérüléssel végződő esetek kisebb arányban, a közúti balesetben elhunytak száma jelentős mértékben csökkent, majd mérséklődött a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint. Ez a szakemberek szerint egyebek mellett annak köszönhető, hogy a rendőrség bizonyos időszakokban különféle közlekedésbiztonsági kampányokat indít. Ősszel ilyen a „Látni és látszani”.

Az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottsága idén október 17-e és december 4-e között rendezi meg kampányát, amellyel szeretnék felhívni a figyelmet az őszi időjárás okozta vezetésbiztonsági kihívásokra. A rendőrség arra emlékeztetett, hogy ebben az időszakban a sofőrök felelőssége, hogy felkészítésék járművüket a megváltozott út- és fényviszonyokra, de azért ebben próbálnak segíteni is.

Az őszi-téli időszakban jelentősen romlanak a látási viszonyok, így ez az akció kiváló lehetőséget teremt a sofőröknek arra, hogy ingyenesen nézessék át autójuk láthatóságát segítő berendezéseit az ablaktörlő lapáttól az index lámpáig. A rendőrség megyénként több autószervizt is bevont a kampányba. Csongrád-Csanád megyében eddig hét autójavító csatlakozott. Van köztük szegedi, hódmezővásárhelyi, kisteleki, szentesi és algyői is.

Hasonló a helyzet a látszerészüzletekkel is. Ők azt vállalják, hogy ingyenes látástesztet végeznek a kampányon belül hozzájuk érkezőknek. Fontos azonban, hogy a látásteszten esetlegesen megállapított probléma konkrét kivizsgálásához azonban már látásvizsgálat szükséges, ami költségtérítéses szolgáltatás. Ehhez a megyében eddig három szegedi és egy szentesi optika csatlakozott. A szerződött partnerek listája megtalálható a latnieslatszani.hu oldalon.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában