Aradi mártírok

2022.10.06. 19:34

Életüket áldozták a magyar szabadságért - Csongrádon és Makón is megemlékeztek a vértanúkról

virágokkal, mécsesekkel és koszorúkkal tisztelegtek a szabadságharc hősei emléke előtt.

Munkatársainktól

Az egybegyűltek koszorúkkal és mécsesekkel rótták le kegyeletüket Csongrádon. Fotó: Majzik Attila

2001 óta a magyar nemzet gyásznapja október 6-a, amikor az 1848/49-es forradalom és szabadságharc leverése után Aradon kivégzett 13 vértanúra, valamint az aznap Pesten kivégzett gróf Batthyány Lajosra emlékezünk. Makón és Csongrádon is méltóképpen rótták le kegyeletüket a megemlékezők, virágokkal, mécsesekkel és koszorúkkal tisztelegtek a szabadságharc hősei emléke előtt.

Makón a városháza előtti Kossuth-szobornál emlékeztek az aradi vértanúkra. Az összegyűlt, főként diákokból álló emlékezőknek Oroszné Kopányi Katalin, a József Attila Gimnázium igazgatója méltatta a kivégzett tábornokok hősiességét. A megemlékezés zenei aláfestését a Magán Zeneiskola fúvószenekara biztosította Csikota József karnagy-igazgató vezetésével. A megemlékezés a mécsesek és virágok, koszorúk elhelyezésével zárult.

Csongrádon gyertyagyújtással emlékeztek az aradi vértanúk mártírhalálának 173. évfordulóján. A nemzeti gyásznapon „S ők élni fognak, élni mindörökkön…” címmel adtak elő irodalmi összeállítást a Nagyboldogasszony Katolikus Általános Iskola 6. osztályos diákjai.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában