Zákányszék

2022.10.29. 10:00

Embercsempész tarolta le a százéves keresztet

Az egyik éjjel migránsokat szállító kisbusz karambolozott a zákányszéki benzinkútnál. Rommá törte a Papp János és neje által 1923-ban állított út menti keresztet. Az értékes darabokat Lajkó Antal bordányi sírköveshez szállították. A helyreállításra gyűjtés indul a faluban.

Arany T. János

1923-ban állíttatott út menti keresztet döntött le egy embercsempész Zákányszéken. Lajkó Antal bordányi sírköveshez szállították. Fotó: Karnok Csaba

„Papp János és neje, Ördög Ro­­zika emeltette Isten dicsőségére 1923-ban.” Ez állt annak a kereszt­nek a talapzatán, amit a közelmúltban tarolt le egy em­bercsempész járműve menekülés közben Zákányszék határában, a Bordányba vezető útnál, a ben­­zinkút közelében. A hatalmas, súlyos kereszt métereket repült, az autó totálkárosra tört. A lengyel rendszámú kisbuszban utazó migránsok megsérültek. 

– A migránshelyzet sajnos el­­érte Zákányszéket is – kezdte Matuszka Antal polgármester. 

– Több baleset történt már ebben a kereszteződésben, amelyek nagy részét migránsokat szállító járművek okozták. Ennek esett áldozatul legutóbb a Papp-kereszt, ami egy út menti kegyhely. Jelentkeztek a család leszármazottai, hogy természetesen ők is szeretnének részt venni a helyreállításban. Janes Zoltán plébánossal karöltve az önkormányzat is magáénak tekinti a helyreállítás ügyét. Szeretnénk visszaállítani eredeti állapotába. Hamarosan kezdődik a Zákányszék–Bordány kerékpár­út építése. A kereszt nincs útban, de olyan helyre szeretnénk visszatenni, ahol biztos nem akadályozza a munkálatokat – magyarázta. 

A keresztet és a vasból készült korlátot Lajkó Antal bordányi sírköveshez szállították. A mester megmutatta nekünk a keresztet, és közben arról beszélgettünk, biztos nagy sebességgel ütközött neki az embercsempész, mert egy ekkora, talapzaton álló keresztnek az autóra kellett volna dőlnie. Ehelyett métereket repült a út menti árokba. Lajkó Antal és a plébános alig bírták kivenni onnan. A munkálatokat nehezíti, hogy a kereszt hosszirányban is megrepedt, amiben így egy na­gyobb fagy komoly kárt tehet.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában