Elismerés

2022.10.17. 08:20

Európai szinten is egyedülálló a régiónkban zajló stroke-ellátás

Gyémánt és platina fokozatú minősítést kapott az Országos Mentőszolgálat Dél-alföldi Regionális Mentőszervezete, melynek munkatársai 2020. július 1-e és 2022. október 12-e között megyénkben 1569 stroke-beteget láttak el. Egyedülálló módon végzik a régió betegeinek ellátását a szegedi Neurológiai Klinikával együttműködve.

Kiss Anna

A régió életmentői és a szegedi Neurológiai Klinika dolgozói munkatársként tekintenek egymásra. Fotó: Török János

A legmagasabb szintű elismerést, gyémánt és platina fokozatú minősítést kapott az Országos Mentőszolgálat Dél-alföldi Regionális Mentőszervezete az Európai Stroke Társaságtól és az Angels nemzetközi szervezettől. Régiónként vizsgálták és értékelték ugyanis a stroke-gyanús betegek helyszíni mentőellátását, valamint a kórházba szállítás megszervezésének összes elemét. Mindemellett az Országos Mentőszolgálat is elismerést kapott a stroke-esetek korszerű és magas színvonalú ellátásáért, mellyel az Angels Díjat érdemelték ki.

De hogy mi áll a régiós siker mögött, mely európai szinten is egyedülálló, arról Zentay Attilát, az Országos Mentőszolgálat Dél-alföldi Regionális Mentőszervezetének igazgatóját és Klivényi Pétert, az SZTE SZAKK Neurológiai Klinika vezetőjét kérdeztük. Elárulták, létrehoztak és két évvel ezelőtt júliusban útjára indítottak egy közös programot, ami által a régió bármely településéről a lehető legrövidebb időn belül a szegedi klinikára szállítják azokat a stroke-betegeket, akiknél a probléma hátterében nem vérzés, hanem agyi nagyérelzáródás áll, és a vérrögoldó eljárás pedig valami okból nem végezhető el náluk. A klinikán ugyanis az országban egyedülálló módon 24 órás intervenciós ügyelet van, így az év minden napján fogadni tudják ezeket a betegeket, akiknél azonnal elvégzik az intervenciót, vagyis a katéteres eljárást.

Zentay Attila elmondta, a régióban minden életmentő megfelelő képzést kapott ehhez, oktatófilm is készült, így Bács-Kiskun, Békés és Csongrád-Csanád megyében is pontosan tudja mindegyik munkatársa, hogy a gyors helyszíni állapotfelmérés után melyik egészségügyi intézménybe kell szállítani a beteget, ha pedig nagyérelzáródásról van szó és indokolt, akkor azonnal Szegedre kell indulniuk.

Hangsúlyozta, minden perc számít a stroke-betegek ellátásánál, éppen ezért a mentőket díjazó szervezetek a minősítés során mérik, hogy milyen gyorsan értek ki az életmentők a beteghez, a bejelentésből már felismerték-e a stroke gyanúját, mennyi időt töltöttek a helyszínen, a fogadóintézménynek megfelelően referáltak-e rádión keresztül, közvetlenül a végleges ellátás nyújtó intézménybe szállították-e a beteget és a protokollnak megfelelően jártak-e el. Zentay Attila szerint az elismerésük betegbiztonságot jelent, hiszen a dél-alföldi régióban élők heveny stroke-ellátása jóval az országos átlagon felüli.

Klivényi Péter közölte, 2020. július elseje óta már 100 beteget tudtak megmenteni, valamint tudták az életminőségét javítani a mentőkkel közös program által. Hozzátette, az ellátásban a Radiológiai és az Idegsebészeti Klinika is aktívan részt vesz. Hozzátette, klinikájukra évente 1500 stroke-beteg érkezik a régióból, de ennél jóval többen küzdenek a problémával a Dél-Alföldön, hiszen a kevésbé súlyos eseteket a kisebb kórházak látják el.

A klinika igazgatója szerint fontos lenne, hogy a páciensek tudatosabbak legyenek és azonnal hívjanak mentőt, ha a stroke jeleit észlelik. Tehát ha végtaggyengeség jelentkezik náluk, vagyis nem tudják mozgatni például a lábukat vagy a kezüket, kiesik abból a tárgy, továbbá ha elakad a beszédük, nem tudják kimondani a szavakat, nem tudnak lábra állni, valamint ha félrehúzódik a szájuk, az arcuk. Hangsúlyozta, ne rendezzük ezt le annyival, hogy majd reggelre elmúlik, megkérdezzük a családot, telefonon hívjuk a háziorvost vagy iszunk rá valamit, ami majd szerintünk segít, helyette azonnal kérjünk segítséget a mentőktől.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában