Térségi összefogás kellene

2022.10.05. 14:00

Magyarcsanádon tovább küzdenek a kóbor kutyákkal

Magyarcsanádon ismét begyűjtött néhány kóbor kutyát az ezzel alkalmilag megbízott gyepmester. A polgármester, Farkas János ismét a központi szabályozás átgondolását javasolja.

delmagyar.hu

Befogott magyarcsanádi kutyák a gyepmester ketrecében. Fotó: Farkas János

Előfordult, hogy a gazdátlanul csatangoló kutyák összecsoportosultak egy élelmiszerbolt előtt, a bent lévő vásárlók pedig nem mertek kijönni. Olyan is előfordult, hogy két, az úttesten kergetőző eb fellökött egy idős kerékpárost, aki súlyos sérüléseket szenvedett. Ő azóta sajnos meghalt 

– mondott két példát a közelmúltból Farkas János, Magyarcsanád polgármestere arra, milyen veszélyesek tudnak lenni a kóbor kutyák a faluban.

Mindezt azért mesélte el, mert – lakossági panaszok nyomán – ismét gyepmestert kellett hívni a községbe. A szakember ezúttal három állatot fogott be. 

Ezt időről időre meg kell ismételnünk, mert sok a felelőtlen kutyatartó 

– hangsúlyozta Farkas. A befogás költsége kutyánként 12-15 ezer forint, a jószágok ugyanis csak chippel, ivartalanítva kerülhetnek a telepre. 

Volt olyan év, hogy ilyesmire összesen 1 millió körüli összeget volt kénytelen költeni az önkormányzat

 – tette hozzá. Ráadásul saját pénzből, hiszen ilyesmire nincs se pályázati támogatás, se állami normatíva.

A polgármester korábban tárgyalt kollégáival és több fórumon térségi összefogást szorgalmazott a kérdés közös rendezésére, ebből azonban végül nem lett semmi. Úgy gondolja, anyagi okokból egyelőre nem is lesz. Ugyanakkor szerinte érdemes volna az ebtartást szabályozó törvényt is átgondolni. 

Én engedélyhez kötném a kutyatartást. Aki ezt kiváltja, valószínűleg komolyabban veszi az állattartás szabályait. És az is könnyebben beazonosítható lenne, akinek nincs engedélye, de a portáján van kutya

 – vélekedett.

 



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában