Rengeteg madár várható

2022.10.26. 11:52

Négyezer daru állomásozik Szeged határában és a számuk egyre gyarapszik - Fotók

A Kiskunsági Nemzeti Parknál és az MME helyi szervezeténél már készülnek a hagyományos novemberi darvadozás eseményeire.

Szombat Mihály

November 19-én kezdődik a hagyományos darvadozás Fotó: Török János

Napközben, alkonyatkor vagy akár késő este is egyre többször hallhatjuk a magasból a V alakban vonuló darvak jellegzetes krúgatását. A Duna-Tisza közén is sorra tűnnek fel a csapataik, a múlt hét csütörtöki szinkronszámlálás szerint a szegedi Fehér-tónál 4100, a Csaj-tónál pedig 9200 daru tartózkodott. Persze az elmúlt napokban ez a szám biztosan növekedett, hiszen már nagy tömegekben érkeznek ezek a gyönyörű madarak. A kelet-európai állomány kiemelt gyülekezési helye a Hortobágy és a szegedi Fehér-tó környéke. Az itt megpihenő darvak a szántókon, tarlókon megfelelő táplálkozóhelyet találnak, az éjszakákat pedig lecsapolt halastavakon, pusztai elöntéseken töltik. A Pusztaszeri Tájvédelmi Körzetben lévő Csaj-tó is egyre népszerűbb a darvak között, köszönhetően annak is, hogy a közelében sok szántó kínál számukra elegendő eleséget. A darvak nagy része november végén, a tartós fagyok beálltakor elhagyja hazánkat és Európa déli részén vagy Észak-Afrikában töltik a telet. Az utóbbi években egyre több példa van arra is, hogy nagyobb csoportjaik nálunk telelnek át, például a szegedi Fehér-tavon- tájékoztatott a KNP.

Portálunk érdeklődésére Tokody Béla, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület helyi csoportjának titkára elmondta, ezek a számok napról napra növekednek. A Hortobágyon ezekben a napokban, hetekben tetőzhet a hazánkban állomásozó darvak létszáma, mely elérheti, meghaladhatja a 135 ezret is. Megyénkben a szegedi Fehér-tó és Csaj-tó mellett, a vásárhelyi puszta szélén található kardoskúti Fehér-tó a kiemelt gyülekezőhelyük, ahol már most több mint 13 ezer daru jelent meg. A darvak nappali megfigyelése, esti-reggeli vonulása pedig novemberben a legalkalmasabb, nem véletlenül erre az időpontra időzítik rendre a darvadozás eseményeit. Idén a nemzeti park programjához csatlakozva az MME helyi egyesülete a Szalakóta Látogatóközpontnál madárgyűrűzéssel, bemutatóval várja az érdeklődőket, melynek időpontja november 19-e lesz, árulta el kérdésünkre Tokody Béla.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában