Elvesztett gyermekeikért imádkoztak a szülők

2022.10.16. 18:10

Szentmisével törték meg a csendet - Fotók

Angyal-gyermekért imádkoztak és gyújtottak gyertyát a szülők vasárnap délután az újszegedi templomban. A szentmisét Thorday Attila plébános celebrálta, a Korábban Érkeztem Alapítvány Csillagfény szülői gyásztámogató csoportja szervezte hagyományteremtő szándékkal.

Koós Kata

A szentmise elején minden résztvevő mécsest kapott, amelyet a szertartás során az angyal-gyermekért és családjaikért gyújtottak meg a hívek. Fotó: Karnok Csaba

Szomorú szentmisére gyűltek össze a szülők az újszegedi Árpádházi Szent Erzsébet templomba vasárnap délután. Az október 15-i babagyász világnap apropóján szervezett a Korábban Érkeztem Alapítvány Csillagfény szülői gyásztámogató csoportja szentmisét azoknak a családoknak, akik átélték magzatuk, babájuk, gyermekük elvesztését. Ahogy a szervezők fogalmaztak, a legfőbb céljuk az volt, hogy megtörjék a csendet, valamint lehetőséget biztosítsanak arra, hogy a közösség erejével, a sorstársak segítségével nyújtsanak támaszt a legnagyobb veszteséget átélők számára a gyászban, majd a felépülés lassú és fájdalmas útján. 

A szentmisét Thorday Attila plébános celebrálta. A mise elején minden résztvevő mécsest kapott, amelyet a szertartás során az angyal-gyermekért és családjaikért gyújtottak meg a hívek. 

A szentmisén tanúságtételek is elhangzottak gyermeküket elvesztett édesanyáktól. Egyikük elmesélte, hogy 38 hétnyi terhesség után halva született meg a kislánya. Ezután született egy kisfia is, de a múltat nem felejti, csupán megtanult együttélni lánya hiányával. Ahogy fogalmazott, kislányuk is családtörténetük része, fiuknak angyali kistestvére. Tanúságtétele egyben megható hitvallás volt. Azt is elmondta ugyanis, hogy a gyász kezdeti időszakában egyik ismerőse feltette neki a kérdést, hogy lánya elvesztésekor hol volt Istene. Azt válaszolta: „velem”. 

Egy másik édesanya szívet facsaró tragédiasorozatát osztotta meg sorstársaival. Első gyermekük egészségesen született, második babájukat tíz hét után vesztették el. Majd ikerterhes lett, a kicsik koraszülötten jöttek világra, és mindkét gyermekét elvesztette. Majd egészséges kislánynak adott életet, utána további három gyermekét veszítette el. Nagyon lassan, fokozatosan nyerte vissza erejét, de a sok fájdalom és gyász közepette sem veszítette el hitét, ma két lánya és nyolc unokája tartja benne a lelket. 

A szentmise után kötetlen beszélgetésre hívták a megjelenteket a plébánia nagytermébe. Thorday Attila plébános elmondta, a templomkertben jelképes, állandó imahely kialakítását tervezik, ahol gyertyát gyújthatnak a szülők angyal-gyermekeikért.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában