Bekapcsolnák a helyet a város turisztikai vérkeringésébe

2022.10.21. 15:00

„Újraéled” a Koszta-tanya - Fotók

Helyi lokálpatrióták vetették fel, hogy érdemes lenne bekapcsolni a város kulturális és turisztikai vérkeringésébe Koszta József Kossuth-díjas festőművész egykori tanyájának a helyét.

Majzik Attila

Koszorúzással emlékeztek a Kossuth-díjas festőművészre egykori tanyájánál. Fotó: Majzik Attila

Az ötlethez csatlakozó St. Jupát Egyesület a túráik egyik célpontjává tenné az egykori Koszta-tanya helyszínét, hogy a várost felkereső turisták is megismerhessék a helyet, ahol az Alföld egyik legnagyobb hatású festőművésze alkotott.

Koszta József – bár nem Szentesen született – több mint húsz évig élt és alkotott Várháton, egy városhoz közeli tanyán 1922 és 1945 között. A tanya az elmúlt évtizedek során leomlott, helyét ma már csak egy emléktábla jelzi.

Mint Irsai Farkas László múzeumigazgató kiemelte, a Koszta József Múzeum névadójának, az alföldi festőiskola egyik kiemelkedő képviselőjének emlékét nemcsak munkásságának bemutatásával kívánja őrizni, hanem kiemelt küldetésének tartja az európai hírű festő életét is minél szélesebb körben megismertetni. 

– Ezért is örültünk a két szentesi lokálpatrióta, Mészáros Zoltán és Csikai Miklós kezdeményezésének, hogy a helyszínt érdemes lenne bekapcsolni a város kulturális és turisztikai vérkeringésébe. Az ötlethez csatlakozott a St. Jupát Egyesület, amely aktív turisztikával foglalkozik. Szándékuk, hogy a túráik egyik célpontjává tegyék az egykori Koszta-tanya helyszínét, hogy a Szentesre érkező látogatók is megismerhessék, hol alkotott az Alföld egyik legnagyobb hatású festőművésze – fogalmazott a múzeumigazgató.

– Egy városnak is el kell tudnia adnia magát, a Koszta-hagyaték pedig egy igazi „mágnese” lehetne Szentesnek. Érdemes lenne ide kihozni az embereket – jegyezte meg Mészáros Zoltán a tanya egykori udvarán állva. A természet az évek során visszavette az egykorvolt tanyát, a helyszínt a St. Jupát egyesület hozta rendbe és tette látogathatóvá.

A Koszta-tanya „feltámasztásának” első lépéseként egy molinó került ki, amin egy Koszta-festmény és néhány emlékező gondolat is helyet kapott. A molinóról egy QR-kód segítségével elérhető egy Koszta József életművét bemutató internetes felület is.

A következő év tavaszán a tanya helyén, egy öt-tíz négyzetméternyi területen makettként építenék újra Koszta József tanyájának mását, a találkozóhelyhez pedig egy vadregényes, de táblákkal jelölt gyalogos útvonalat is szeretnénk kialakítani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában