Összevonás

2022.10.19. 19:30

Zsótér Károly: Márki-Zay Péternek a mindszenti idősek csak számok a statisztikában

Zsótér Károly szerint Hódmezővásárhely úgy döntött, hogy magára hagyja a kistelepüléseket, és az utolsó szöget is beüti a Mindszenti Idősek Bentlakásos Otthonának a koporsójába. Ezt az elmúlt napok történéseire reagálva mondta el lapunknak.

Kovács Erika

A mindszenti idősek otthona lakói november 1-jétől átmenetileg Vásárhelyre költöznek. Fotó: Zsótér Károly oldala

A Mindszenti Idősek Bentlakásos Otthonának a Hódmezővásárhelyi Többcélú Kistérségi Társulás a fenntartója, az épületet a mindszenti önkormányzat biztosítja térítésmentesen. 

– Május 27-én rendkívüli közgyűlésen döntött arról a vásárhelyi testület, hogy 2023. január 1-től kilép a Többcélú Kistérségi Társulásból, a HTKT-ból. A társulás három kistelepülésének, Mártélynak, Mindszentnek és Székkutasnak a polgármestere azonban közbelépett, és arra kértük a vásárhelyieket, halasszák el a kilépést egy évvel. Ezzel sikerült elérnünk, hogy Hódmezővásárhely kilépési szándéka miatt ne zárjon be az intézmény ez év végén, és legyen időnk más megoldást keresni az otthon fenntartására – mondta Zsótér Károly. 

– Azzal senki nem számolt, hogy háború lesz Európában, és megemelkednek az energiaárak. Ennek következtében Márki-Zay Péter, a Hódmezővásárhelyi Többcélú Kistérségi Társulás elnöke egy megtakarítási terv készítésére adott megbízást, aminek részeként több intézményt összevonnak Vásárhelyen. Mivel a Mindszenti Idősek Bentlakásos Otthona nem különálló intézmény, hanem a Kapcsolat Központ része, ezt az intézményt is érintik az összevonások, ezért az időseknek a Kovács-Küry Időskorúak Otthonába kell költözniük. A mindszenti képviselő-testületnek döntenie kellett, hogy hozzájárul-e az összevonáshoz vagy sem. Erre rendkívül kevés időnk volt, ezért a szakemberek véleményére hivatkozva hoztuk meg azt a határozatot, ami a mi időseinknek a legbiztonságosabb megoldás. Ha több időt kapunk volna, szélesebb körben egyeztettünk volna – nyilatkozta a polgármester, hozzátéve, szörnyű végignézni, „hogy Márki-Zay Péter ilyen megbízhatatlan, és egy tollvonással fel tudja borítani egy közösség életét”.

– Bíztunk, bíztam benne, hogy jobb belátásra tér, de mára már világos: számára a mindszenti idősek csak statisztikai számok. Tudom, milyen nehéz helyzetbe kényszerítette a szépkorúakat a HTKT-ból való kilépéssel, ezért nem fogom feladni, és az utolsó szalmaszálba is belekapaszkodom, hogy megszüntessük a bizonytalantól való függést – összegezte Zsótér Károly.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában