Szentkirályi Alexandra a fórumon

2022.11.15. 19:40

A szankciók globális problémává mélyítették a lokális háborút - Fotók

Összefogással és hittel ki tudunk jönni a háború és a brüsszeli szankciók okozta nehéz helyzetből – szögezte le Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. Kedden Üllésen volt lakossági fórum a szankciók kapcsán indított nemzeti konzultációról, ezen az eseményen vett részt. Közölte, a szankciók globális problémává mélyítették a lokális háborút.

Kiss Anna

A szankciók kapcsán indított nemzeti konzultációról tartottak fórumot Üllésen a kormányszóvivő részvételével. Fotó: Gémes Sándor

– A válságok korszakát éljük, hiszen ha végigtekintünk az elmúlt éveken, akkor jól látszik, hogy ez nem léből kapott állítás. Itt volt és itt van velünk a migrációs nyomás, amely minden eddiginél erősebb. Bár már enyhült, de az elmúlt két évben itt volt velünk a koronavírus-járvány, most pedig a szankciók okozta gazdasági válság hullámai nehezítik meg az életünket – mondta el Üllésen Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

A brüsszeli szankciók kapcsán indított nemzeti konzultáció volt a témája a keddi lakossági fórumnak, amelyen jelen volt a kormányszóvivő, aki hangsúlyozta, az uniós szankciók elmélyítették a lokális háborút, globális problémát okoztak. Rámutatott, a magyar kormány eközben ott áll a magyar emberek és vállalkozások mellett, és ahogyan a koronavírus alatt meg tudták védeni a magyar gazdaságot az összefogással, úgy most ismét együtt, a nemzeti érdeket szem előtt tartva szeretne kijönni ebből a nagyon nehéz helyzetből a kormány.

– Ugyanakkor Brüsszel többször hazudott az európai és a magyar embereknek is. Először azt állították, hogy a szankciók véget vetnek a háborúnak, azonban jól látjuk, hogy ez nem így lett. Azt mondták, hogy a szankciók nem érintik az energiahordozókat, ez sem így történt, sőt, most a legfrissebb információk szerint a kilencedik szankciós csomag a nukleáris energiákra is kiterjed majd, ez pedig Magyarországot is nagy bajba sodorhatja majd. Az sem igaz, hogy a szankcióknak Oroszországnak fájnak majd és nem Európának, épp fordítva sült el. A szankciók inflációt és energiaárrobbanást okoztak, valamint gazdasági krízist idéztek elő – magyarázta.

Szentkirályi Alexandra leszögezte, a magyar kormány célja az, hogy a magyar emberek minél kevesebbet érzékeljenek a szankciók okozta problémából, éppen ezért indítottak gyármentő programot, ezért vezettek be benzin- és élelmiszerárstopot, valamint kamatstopot, és ezért biztosítják a rezsicsökkentett energiaárakat. Megjegyezte, mindemellett célul tűzték ki a meglévő munkahelyek megvédését is, ahogyan tették azt a koronavírus-járvány alatt is.

Elmondta, a magyar kormány segít Ukrajnának, de nem úgy, hogy abban a magyarok tönkremenjenek. Kiemelte, hazánk nem küld fegyvereket Ukrajnának, nem küld magyar katonákat a háborúba, helyette a magyar emberek segítségével menedéket ad a fegyveres konfliktus elől menekülőknek, tehát a valós menekülteknek, nem az illegális migránsoknak.

A kormányszóvivő kitért arra is, hogy még nem kapta meg mindenki a konzultáció kérdőívet, november 25-éig viszont mindenki postaládájába megérkezik, sőt november 15-étől már online is kitölthető. Szentkirályi Alexandra mindenkit arra biztatott, hogy töltsék ki a konzultációt, hiszen az nem mehet tovább, hogy Brüsszelben a megkérdezésünk nélkül döntöttek arról, hogy többet fizessünk az energiáért és az élelmiszerekért.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában