Innovációs Napot rendezett a Szegedi Tudományegyetem

2022.11.03. 13:06

Bemutatkozott az Egészségbiztonsági Nemzeti Laboratórium - Fotók

Koós Kata

Az újonnan létrejött kutatói hálózat konzorciumának szakmai vezetője Röst Gergely, a Szegedi Tudományegyetem matematikusa. Fotó: Gémes Sándor

16 hazai egyetem és kutatóhely konzorciuma több mint nyolcmilliárd forint pályázati támogatást nyert az Egészségbiztonság Nemzeti Laboratórium létrehozására. A kutatóhálózat különöző tudományterületek összefogásával növeli a járványok kezelésének hatékonyságát mind az előrejelzés és megelőzés, mind a gyorsabb reakció tekintetében. 

Idén éppen tíz éve, 2012-ben rendezett először Innovációs Napot a Szegedi Tudományegyetem. A konferencia célja, hogy tudományos előadások és gyakorlati workshopok által erősítse és bővítse az SZTE szegedi innovációs ökoszisztémában meglévő együttműködéseit, ipari kapcsolatait és biztosítsa a kutatási eredmények minél szélesebb körben történő megismertetését, a tudástranszfert. 

A csütörtöki konferencián részt vett György László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára, valamint Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke is. 

A nyitóelőadásban Röst Gergely matematikus, szakmai vezető bemutatta az Egészségbiztonság Nemzeti Laboratórium tevékenységi körét, amely a járványok előrejelzésére, megelőzésére, matematikai modellezésére, a kórokozókkal és az invazív fajokkal kapcsolatos ökológiai kockázatok feltárására és a digitális egészségügyi adatok elemzésére létrehozott kutatói hálózat. Az új tudásbázist a Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervén belül meghirdetett Nemzeti Laboratóriumok Program keretében a Szegedi Tudományegyetem vezetésével 16 hazai egyetem és kutatóhely konzorciuma alakította ki. 

A matematikus elmondta, hogy már a koronavírus-járvány alatt létrejött a Járványmatematikai Modellező és Epidemiológai Elemző Munkacsoport, amely az ország különböző intézményeiben más-más tudományágakban dolgozó kutatókat fogta össze. Világossá vált, hogy szükséges egy olyan komplex kutatói hálózat kiépítése, amely a modern, adatvezérelt tudományos módszerekre alapozva elemzi a hazánkban megjelenő egészségbiztonsági kockázatokat. Az e célból létrejött konzorcium 8,3 milliárd forint uniós és kormányzati, pályázati támogatást nyert a megvalósításra. 

A létrejött Egészségbiztonság Nemzeti Laboratórium négy fő területén – a járványmatematikai, a járványökológiai, az invázióbiológiai és az adatvezérelt egészség divízióban – az első megfigyelésektől a járványterjedés modellezésén át az egészségügyi ellátórendszer felkészítésééig olyan kutatások folynak majd, amelyek számos tudományterület szaktudását és eredményeit integrálják. 

Röst elmondta, a kutatói hálózat a „One Health”, azaz „Egy Egészség” koncepciót vallja, amely szerint az emberek egészsége szorosan összefügg az élővilág és a közös környezetünk egészségével. A Nemzeti Laboratórium vállalta, hogy a magyar társadalmat a jövőben lehetségesen veszélyeztető kórokozókat, terjesztőiket, élőhelyeiket széles körűen monitorozza, azok kockázatát elemzi, az epidemiológiai adatok feldolgozásából előterjesztéseket készít, valamint adatalapú diagnosztikai eszközökkel segíti az egészségügyi ellátást és irányítást. A matematikus kiemelte, ez a komplex tevékenység vélhetően megalapozza majd egy nemzeti epidemiológiai előrejelző rendszer létrehozását. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában