Helyi közélet

2022.11.07. 19:06

Hamarosan elkészül az egészségház

Szegváron nem zárnak be egyetlen intézményt sem az energiaválság miatt a téli időszakra, de takarékosságra törekszenek, napelemek telepítését tervezik a polgármesteri hivatalra és a művelődési házra is – erről a közmeghallgatáson esett szó.

Kovács Erika

A közmeghallgatáson kiderült, nem zárnak be télre egyetlen intézményt sem Szegváron. Fotó: Kovács Erika

Szabó Tibor György polgármester a hétfő esti közmeghallgatáson az önkormányzati pályázatokról, fejlesztésekről tartott beszámolót. A Bem utcai játszótér felújítására 3 millió forintot nyertek, a játékelemeket tavasszal telepítik. Az Öregfalusi temetőben elkészült a 72 férőhelyes urnafal. A házasságkötő terem felújítására 7 millió forintot kaptak egy pályázat jóvoltából, a munkához januárban lát hozzá az önkormányzat kft.-je.

Szegvár és a derekegyházi út között 3,8 kilométeren 4 méter széles utat épít az önkormányzat. A 295 millió forintos beruházáshoz a település 30 millió forint önerőt biztosít. A közbeszerzést novemberben írják ki.

A polgármester beszélt arról is, hogy halad az egészségház felújítása. A magastető már elkészült, belül a falakat festi és burkol a kivitelező. A műszaki átadás december 5-én kezdődik, január első napjaiban pedig kulcsrakész lesz az épület. Az önkormányzat saját erőből már felújíttatta az ugyanitt lévő orvoslakásokat.

Az önkéntes tűzoltók 4 millió forintot nyertek a szertár felújítására, de időközben rendkívül megdrágultak az építési anyagok. Az önkormányzat ezt a beruházást 6 millió forinttal támogatta. Tervezik a Kórógy-tó rehabilitációját is. Többek között sétányt és futósávot építenének, a tavon pedig szökőkutat is létesítenének. 

A közmeghallgatáson szó esett az energiaárak emeléséről is. Mint elhangzott, nem zárnak be időszakosan sem intézményeket, de mindenütt takarékosságra törekszenek. Míg a villamosenergia például 2021-ben 24,2 millió forintjába került Szegvárnak, 2023-ban ez 95 millió forint lenne, 25 százalékos takarékossággal 71,2 millió forint. A gáz tavaly 7,5 millió forint volt, jövőre pedig 48,8 millió lenne, 25 százalékos megtakarítással 36,6 millió forint. Bíznak az állam segítségében.

A lakosságot többek között a kátyúzások érdekelték, illetve hogy az önkormányzat tervez-e kamerákat telepíteni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában