Szegedi hírek

2022.11.23. 18:43

Közösségi terek is lesznek a harmadik Tisza-hídon

Közösségi tér, zöldfelületek és találkozási pont is lesz a harmadik Tisza-hídon, ha majd egyszer elkészül. A tervezési folyamat még javában tart, de a híd engedélyeinek jövőre meg kell lennie. A harmadik Tisza-híd tervezői tartottak közmeghallgatást szerdán a szegedi városházán.

Suki Zoltán

A Bécsi körúton négy sáv lesz majd, amiket fasorok határolnak - sok más mellett ez is kiderült a mai közmeghallgatáson. Fotó: Karnok Csaba

Nyul Zoltán, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy az engedélyes és kiviteli terveket a Főmterv készítheti el, ez azonban még évekig tarthat. Szerinte fontos, hogy a Nagykörúton és magán a hídon túl foglalkozni kell a műtárgy tágabb környezetével is. A terv továbbra is az, hogy először egy közúti híd készül el, amire később vasúti felépítményt is lehet építeni. Nyul Zoltán szerint a tervezőknek rengeteg szereplővel kell egyeztetniük, például az egyetemmel.

Takács Miklós, a Főmterv munkatársa arról beszélt, hogy a Tisza-híd terveit a fővárosi cég készíti el 684 millió forintért, a munkavégzésre összesen 30 hónapot kaptak. A szakember szerint nemcsak egy hídról, hanem a hídhoz vezető utakról is szó van a tervezés kapcsán. Beszélt arról is, hogy a Bécsi körúton négy sáv lesz majd, amiket fasorok határolnak, de marad hely a gyalogos és a kerékpáros forgalomnak is. Terv az is, hogy a Petőfi Sándor sugárútról be lehetne kanyarodni balra a Szentháromság utca felé.

A szintén főmterves Vigh Attila már magáról a hídról beszélt. A szakember szerint a későbbi vasúti forgalom a nagyvasutat, és a tramtraint is jelenti, de ezek még valóban távlati célok. Elmondta azt is, hogy a híd többnyílásos szerkezetű lesz, és két pillére áll majd a Tiszában.

Hozzátette, hogy mivel városi hídról van szó, nem elég „csak a forgalmat” elvezetnie, hanem ki kell alakítani rajta egy zöld sávot és közösségi tereket, sőt egy kilátót is, ami mellett lesz kerékpársáv és egy széles gyalogjárda is. A híd egyébként nem lesz magas, és ívelt szerkezetű lesz, vagyis tulajdonképpen hasonlítani fog valamennyire a Belvárosi hídra. A híd engedélyeinek jövő évre kell meglennie, a kivitelezésre pedig 2024-ben írhatnak ki pályázatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában