Fehér-tó

2022.11.13. 16:40

Látványos videó készült Szegednél a darvak behúzásáról

A darvak esti behúzása látvány és hangzás terén is különleges, maradandó élményt nyújt, hangulata sokakat elvarázsol.

delmagyar.hu

Fotó illusztráció: DM archív

Fotó: Török János

Egy videó tényleg csak kis ízelítőt nyújthat belőle, de talán kedvcsinálónak jó lehet. Aki még eddig nem látta, amint a krúgató vándormadarak sötétedés előtt többezres csapatokban repülnek a szegedi Fehér-tóhoz, érdemes egyszer élőben is megnéznie! - írja a KNPI.

A csütörtöki (november 10-ei) szinkronszámlálás szerint a szegedi Fehér-tónál körülbelül 27400 daru tartózkodik. A Hortobágy mellett ez a környék a kelet-európai daruállomány kiemelt gyülekezési helye dél felé vonulásuk során. Az itt megpihenő madarak a közeli szántókon, tarlókon megfelelő táplálkozóhelyet találnak, az éjszakákat pedig lecsapolt halastavakon, pusztai elöntéseken töltik. A Pusztaszeri Tájvédelmi Körzetben lévő Csaj-tó is egyre népszerűbb a darvak között, köszönhetően annak is, hogy a közelében sok szántó kínál számukra elegendő eleséget.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság évek óta rendszeresen szervez daruleső túrákat. Kollégánk szakavatott vezetésével a résztvevők szem-és fültanúi lehetnek a darvak látványos esti behúzásának vagy akár hajnali ébredésüknek, tóról való kirepülésüknek, és sok mindent megtudhatnak a költöző madarak életmódjáról is.

A videófelvételeket a szegedi Fehér-tónál és a Csaj-tónál készítette: Kiss Mónika és Hraskó István


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában