10 százalék önerővel

2022.11.01. 16:40

Látványosságokat újítanak fel Kisteleken

Három köztéri alkotás is megújul a közeljövőben, a csordakút, a Szent Erzsébet szobor környéke, illetve a városi jelképnek számító körforgalmi szökőkút. Kettőnél már zajlanak, sőt a befejezéshez közelednek a munkák.

Imre Péter

A Szent Erzsébet szobor környékének a megújítása, az ivókút kialakítása rövidesen elkészül. Fotó: Imre Péter

Azok akik hosszabb sétákat tesznek Kisteleken, tapasztalhatják, hogy a város több pontján zajlik emlékek, látványosságok rekonstrukciója, környezetük megújítása.

Pályázati pénzből

Domonics János alpolgármestertől megtudtuk, erre a Vidékfejlesztési Program kulturális, természeti és történelmi értékek megőrzését célzó pályázatán idén nyáron nyert mintegy 30 millió forintból nyílik lehetőség. Ehhez 10 százalék önerőt is biztosít az önkormányzat, mert a támogatottság intenzitása 90 százalékos.

A projekt elemei

– A projekt három részből áll: a csordakút eredetihez hasonló rekonstrukciójából, a Szent Erzsébet szobor környezetének kialakításából, szépítéséből, ott ivókút létesítéséből és végül a körforgalomban lévő szökőkút részleges felújításából – közölte az alpolgármester.

A korábban tehéncsordák itatását szolgáló csordakút – innen ered a neve – régi állapotát állítják vissza, és a munkával már a befejezéshez közelednek, egy-két hét lehet hátra. Már csak a vályú, és pár kisebb javítás hiányzik a teljességhez. És ez nem csak jelképes emlék lesz, a 260 centiméter átmérőjű kútban bőven van víz, lehet majd kiemelni belőle az itató vályúba. Viszont Domonics János elárulta, azt még nem vizsgálták meg, hogy emberi fogyasztásra alkalmas-e.

– A Szent Erzsébet szoborhoz ivókút készül, és a mögötte épült fal jobban kiemeli, úgy is fogalmazhatnánk, láthatóbbá teszi az alkotást. A kút nevéről még nem született döntés, de hallottam, hogy sokan Szent István-kútnak emlegetik a városban – mondta Domonics János. Ennél a beruházásnál is a hajrában tartanak a szakemberek, és valószínűleg még a fagyok beállta előtt végezni akar a kivitelező.

Következik a szökőkút
A Kistelek egyik  jelképének számító körforgalmi szökőkútra is ráfér a rekonstrukció. A csempék az évek során egyre jobban elhasználódtak, tönkrementek. A kút komplett vízszigetelést kap és részlegesen, valószínűleg a vízszintig, újracsempézik a belső felületet. – Ez a projekt még nem kezdődött el – mondta az alpolgármester.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában