Politikai bosszúnak tartja a jelenlegi bérlő

2022.11.11. 08:10

Pályázatot írtak ki a mindszenti piac üzemeltetésére

Új pályázatot írt ki a mindszenti önkormányzat a helyi piac üzemeltetésére. A képviselő-testületi döntés szerint erre azért van szükség, mert a szerződés nem teszi lehetővé a bérleti díj emelését. A bérlő szerint politikai bosszút áll rajta az önkormányzat.

Kovács Erika

A mindszenti piac kerítésén Szűcs Ildikó, a választáson alulmaradt ellenzéki jelölt plakátja most is kint lóg, de a jelölt plakátjával fedte be a bérlő a mindszenti piac törött ablakát is. Fotó: Kovács Erika

Mindszent képviselő-testülete 2021-ben döntött arról, hogy a Napkelet utca 3. szám alatti piac üzemeltetésével 2022. január 1-jétől december 31-ig Jancsovics Attilát bízza meg, aki a 2019-es helyhatósági választásoktól a közelmúltban történt lemondásáig önkormányzati képviselő is volt. 

Magasabb díjat szeretnének

A mindszenti testület a november 3-i ülésén több energiatakarékossági, illetve bevételnövelő intézkedést hozott. Ezek egyike a piac bérleti díjának emelése. A jelenlegi szerződés szerint a határozott idő lejárta után pályáztatás nélkül, további két évre meghosszabbítható a bérleti jogviszony, ami azonban nem teszi lehetővé a díj emelését, ezért írtak ki új pályázatot.

Az önkormányzat ezzel kapcsolatban közleményt is kiadott. 

„A fentieket figyelembe véve a jelenlegi bérlővel, a bérleti díj mértékének emelési szándéka miatt, nem hosszabbítjuk meg a szerződést, és kiírtunk egy új pályázatot az üzemeltetésre, tekintettel arra, hogy ezt a feladatot saját erőből csak minimális szolgáltatási szinten tudná ellátni az önkormányzatunk. Fontos megemlíteni, hogy a jelenlegi bérlő pályázatát is várjuk, és ha megadja az új pályázatban kiírt bérleti díjat, és övé lesz a legjobb ajánlat, tovább üzemeltetheti a piacot” – áll a közleményben.

Politikát látnak a döntés mögött

A településhez köthető közösségi oldalakon azonban többen azt írták, ez az önkormányzat politikai bosszúja Jancsovics Attilával szemben. Az érintett szerint is ez nem gazdasági, hanem politikai döntés volt, az önkormányzat ezzel torolja meg azt, ahogy az idősek napközije elköltöztetésének kérdéséhez állt.

– Tavaly havi 70 ezer forint plusz áfa áron írta ki az önkormányzat a pályázatot. Egyedüli indulóként 90 ezer forint plusz áfával én nyertem. A szerződésben az áll, hogy a felek kölcsönös elégedettsége esetén 2 évre hosszabbítható a pályázat. Soha nem volt rám panasz, a számlákkal sem vagyok elmaradva. A piacra új árusokat hoztam, felpezsdült a vásártéren az élet. Ezért is érthetetlen, miért írtak ki új pályázatot. Megkereshettek volna, hogy egyeztessünk a jövő évi bérleti díjról – mondta Jancsovics, aki a havi 120 ezer forintot és a magas energiaköltséget együtt kigazdálkodhatatlannak tartja. Ha magasabb helypénzt ró ki a piacosokra, kilátásba helyezték, hogy inkább nagyobb forgalmú városokba mennek.

A kerítésen és az ablakban is van politika

Arról is megkérdeztük Jancsovics Attilát, hogy miért van kint Szűcs Ildikó, vesztes összellenzéki képviselőjelölt plakátja a piackerítésén és az egyik ablakban. Azt válaszolta, nem akart 100-150 plakátot kidobni a kukába. 

– Egy árus kérte, hogy ráírhassa a plakát hátoldalára, hogy „bálásruha”, az került a kerítésre. Az ablakban lévővel pedig egy betört üveget fedtünk le, amíg nem jön az üveges. Az asztalok is lefelé fordított plakáttal vannak „megburkolva”, hogy ne billenjen le az áru róluk – említette meg.

Jancsovics Attila egyelőre nem döntött, hogy beadja-e újból a pályázatát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában