Szegedi hírek

2022.11.07. 15:32

Permetezik a tölgyeket Szegeden, mutatjuk az időpontokat

A kijuttatott permetlé melegvérű élőlényekre ártalmatlan.

Delmagyar.hu

Fotó: Wikipédia

A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. arról tájékoztatta a lakosságot, hogy november 10-én elkezdődik a tölgyfák őszi lemosó permetezése. Éjszaka dolgoznak majd, a kijuttatott permetlé a gépjárműveken és ablaküvegen nyomot hagyhat, de kárt nem okoz, enyhén mosószeres vízzel lemosható, valamint melegvérű élő szervezetekre ártalmatlan. 

A permetezés 10-én Gyála, Kiskundorozsma, Kecskéstelep, Béketelep, Újszeged városrészekben kezdődik majd, 11-én Újszeged mellett a Belvárosban és Tarjánban folytatódik. Ugyenezen a három helyen permeteznek 14-én is, 15-én kerül sorra Tarján, Tápé, Petőfitelep, Rókus, Fodorkert, 16-án Rókus, Északi város, Makkosháza, 17-én Alsó- és Móraváros. 

A kezelés időpontja tájékoztató jellegű, az időjárás függvényében eltolódhat - figyelmeztetett a környezetgazdálkodás. Néhány nap eltérés előfordulhat, mivel erősen időjárásfüggő, el lehet-e végezni a kezelést - esőben, szélben például nem kivitelezhető. 

Az alábbi óvintézkedésekre kérik a városrészek lakosságát a megadott időszakokban 22 és 5 óra között: lehetőleg zárják az ablakokat, az erkélyen, teraszon ne tároljanak élelmiszer jellegű terméket, ne teregessenek, házi kedvenceiket helyezzék biztonságos helyre, gépjárművükkel parkoljanak olyan helyen, ahol a fákra kiszórt permet nem hullhat vissza a járműre. 

A favédelmi kezelések célja, hogy a fákat károsító és azon élősködő élőlényeket visszaszorítsák, hogy azok anyagcseretermékei például ne károsíthassák az autók fényezését. Azt célozzák továbbá, hogy a fák ne váljanak a korhadás miatt életveszélyessé, és a Dél-Alföldet amúgy is komolyan sújtó porszennyezés és hőség ellen védelmet nyújthassanak Szeged lakóinak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában