Önerőből is fordít örökségvédelemre a város

2022.11.03. 12:30

Új tetőt kaptak a halászházak - Fotók

A Népi Építészeti Program támogatásával nyolc halászház nádtetőcseréjét tudta megvalósítani az önkormányzat a belvárosban. A műemlékvédelem alatt álló épületek felújításával sikerült megőrizni a városrész egyedi hangulatát az utókor számára.

Majzik Attila

Nyolc halászház nádfedele újult meg. Fotó: Majzik Attila

– Fontos a hagyományaink ápolása: a magyar nemzet attól nemzet, hogy van egy kultúrája, egy nyelve, vannak csodálatos énekei, dallamai és építészete. Ezt az építészeti örökséget is meg kell tartanunk az utókor számára – osztotta meg gondolatait Farkas Sándor agrárminiszter-helyettes, a térség országgyűlési képviselője.

A város 21 millió forintos támogatást nyert el a Teleki László Alapítvány által koordinált Népi Építészeti Programban. A program a védett népi építészeti emlékek eredeti történeti szerkezeteinek megtartó szemléletű megújulását támogatja, és az állagmegóvás, valamint a részleges vagy teljes helyreállítás mellett a szükséges felújításokat megelőző és megalapozó előkészítő dokumentációk, kutatások elkészítését is célozza.

Az önkormányzat nyolc ház esetében a nádtető felújítására pályázott a programban. További három épület esetében, mivel azok komolyabb felújítást igényelnek, előkészítő tevékenységre, tervkészítésre nyújtottak be pályázatot.

A megnyert összeget az időközben felmerült többletköltségek miatt jócskán ki kellett egészíteni a városnak, a munkák teljes költsége összesen közel 35 millió forintra rúgott.

– Nem csak büszkék vagyunk erre az építészeti örökségre, de meg is szeretnénk őrizni a jövőnek. A nádtetők felújítására 21 millió forintos pályázati támogatást nyertünk el. A projektben eredetileg 20 százalék lett volna az önkormányzat önereje, de időközben a tetőszerkezetek állapota miatt ezt meg kellett növelnünk, a munkák teljes költsége végül 34,7 millió forintba került. Pár évvel ezelőtt egy Lechner-pályázatban 25 millió forintot fordítottunk a halászházakra 50 százalékos önerővel, tehát csak az elmúlt négy évben 25 millió forintot költöttünk önkormányzati költségvetésből ezen házak pályázati önerejére és felújítására – emelte ki Bedő Tamás polgármester.

A városvezető hozzátette, terveik szerint a még állami és megyei tulajdonban lévő halászházak közül minél többet szeretne visszavenni a város, ezeket pedig fokozatosan újítanák fel és hasznosítanák a jövőben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában