Szeged

2022.12.01. 19:24

A szívhang-rendelet volt a kerekasztal témája

Attól tartanak a nők jogait védő szervezetek, hogy a szívhang-rendelet egy lépés volt az abortusz betiltása felé. Erről csütörtökön egy online kerekasztal-beszélgetésen volt szó.

Kiss Anna

A döntést a nők hozzák meg, de az orvosok a végrehajtók. Archív fotó: Karnok Csaba

A szívhang-rendelet kapcsán tartott online kerekasztal-beszélgetést csütörtökön a The European Law Students' Association (ELSA) szegedi szervezete. Az eseményen Antoni Rita, A Nőkért Egyesület elnöke, Lápossy Attila, az ELTE Alkotmányjogi Tanszékének munkatársa és Nagy Beáta Magda klinikai szakpszichológus fejtette ki a véleményét.

Lápossy Attila arról beszélt, hogy valójában nem a rendeletet módosította az állam, hanem annak egyik mellékletében történt módosítás, éppen ezért mondják azt sokan, hogy csupán technikai módosítás történt, hiszen ez az egész eddig is le volt írva. Megjegyezte, ha a nő jogait érinti egy döntés, akkor azt nem csupán parlamenti szinten kell tárgyalni. 

– Ez jelenleg a világ más országaiban sem így történik – tette hozzá. 

Úgy véli, nem ilyen módosításokkal kellene tenni azért, hogy kevesebb abortusz történjen, hanem megfelelő edukációt kellene tartani az iskolákban, a védekezési eszközöket is elérhetőbbé kellene tenni, és fontos lenne az is, hogy mindkét fél védekezzen az együttlét során.

Antoni Rita más országok példáját sorolva arra hívta fel a figyelmet, hogy bármilyen formában is korlátozzák az abortuszt, a gyakorlati hozzáférés csorbát szenved. Az elnök szerint a nemzetközi tendenciák alapján a szívhang-rendelet egy lépés az abortusz betiltása felé, ezért váltott ki aggodalmat a nők jogait védő szervezeteknél a módosítás.

Nagy Beáta Magda közölte, sok országban az ultrahangképet kell megnéznie a nőnek a döntés előtt, valamint vannak olyan országok is, ahol ezt csupán lehetőségként kínálják fel, azzal azonban csupán a nők fele szokott élni. Az adatok azt mutatják, hogy a kép megnézése után 100-ból 2-3 nő gondolja meg magát. Közölte, vannak olyanok is, akik a családvédelmi szolgáltató tanácsadását követően kezdenek dilemmázni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában