Látványos művelet

2022.12.13. 17:05

Áthelyezték a lelei harangot

Fontos nap volt a keddi nemcsak a helyi református közösség, de egész Maroslele számára: ekkor került sor a faluképet meghatározó régi iskola tornyának megbontására, hogy onnan a harangot egy daru segítségével a református imaház udvarára vigyék. Ott haranglábra került, vasárnaponként imára szólít majd a hangja.

Szabó Imre

205 kilogrammos és 85 esztendős, Szlezák Rafael rákospalotai harangöntő mester keze munkáját dicséri – ezt lehet tudni arról a harangról, ami egészen keddig az egykori kis iskola tornyában volt megtalálható Maroslelén. Mint korábban megírtuk, az önkormányzat úgy döntött, az oktatási célokat már nagyon régóta nem szolgáló épületet hasznosítja, szolgáltatóházat alakít ki benne. A falu képét meghatározó kistorony ugyan megmarad a felújítás, átalakítás után is, a helyi református közösség kérésére azonban a harangot kivették belőle, hogy a néhány éve kialakított imaház udvarára, egy haranglábra kerülhessen. 

A harang áthelyezése szinte az egész napot igénybe vevő, látványos akció volt. Fotó: Maroslelei református egyházközség

A bonyolult és látványos műveletre eredetileg hétfőn került volna sor, de kiderült, hogy a daru, amit a munkával megbízott cég küldött, nem elég nagy. Végül kedden küldtek egy nagyobbat, a harangot ezzel emelték ki, majd szállították át a József Attila utcába. Az imaház udvarán álló harangláb csaknem 70 ember adományából jött össze – sokan segítettek Maroslelén, Kiszomboron és másutt is, nemcsak reformátusok. 

– A toronyról le kellett emelni a sisakot, az oldalát pedig ki kellett fűrészelni, hogy hozzá lehessen férni – mondta el a Délmagyarországnak Matosné Bokor Anikó, aki Kiszombor és Maroslele református lelkipásztora. Az épület régen a református egyházé volt: hétköznap iskola működött benne, hétvégente pedig itt tartották az istentiszteleteket. A csúcsról a csillagdíszt is levették, az is az egyházközösséghez került. 

Mint megtudtuk, a harangnak mostantól neve is lesz. A helyi református közösség nevezte el Hírnöknek. Jövő hétfőn harangszentelő hálaadó ünnepséget tartanak, és ettől kezdve a harangot vasárnaponként 11 óra előtt, az istentiszteletre szólítva kongatják meg. A helyi református közösség egyébként szerény létszámú, pár száz fős, az aktív hívek száma pedig a harminc-negyvenet sem éri el, de az utóbbi években erősödőben, gyarapodóban van.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában