Csongrád-Csanád megye

2022.12.10. 16:40

Juttassuk haza a szilveszteri kóborlókat

Évente nagyjából ezer eltűnt és talált állatot jelentenek a Szilveszteri Állatmentő Ügyelethez. Országos adatbázist működtetnek, koordinálják a mentéseket és a több száz segítőt. Várják a jelentkezőket.

T. Sz.

Juttass haza: bárki segíthet a szilveszterkor eltűnt állatokon. Illusztráció: Lang Róbert/MW

Kilencedik alkalommal szervezik meg a Szilveszteri Állatmentő Ügyeletet, a nagyjából 30 fős önkéntes törzscsapat mellé az ország egész területéről toborozzák a segítőket. December 31-e és január 3-a között lehet vállalni önkéntesen feladatokat. Mindenki maga dönti el mit, milyen időbeosztásban és hol látja el azt, csak azt kérik, hogy a vállaltakat teljesítse is szükség esetén. Lehet segíteni állatmentésben, várják azokat, akiknek van chipolvasója, esetleg petvetdata hozzáférése, netán vállal fuvarozást, kiszállítást, ideiglenes befogadást. 

Cél, hogy hogy minél több kutyát vagy macskát haza juttassanak azokból, amelyek a szilveszteri tűzijátékok és petárdázások miatt elszöknek. Évente 800-1000 elveszett vagy talált állatot jelentenek be hozzájuk a szilveszteri időszakban, azonban csak a fele jut ezek közül haza minden évben. 

– A Facebook-oldalunkon nyilvántartjuk a hozzánk bejelentett állatokat, emellett telefonos koordinációt és hívható bejelentő számot is üzemeltetünk. Minden évben közzéteszünk egy aktuális adatbázist az országban tevékenykedő állatvédőkről, ahová általában legalább 250 önkéntes jelentkezik. Továbbá összegyűjtjük a chipolvasó helyeket, menhelyeket és ügyeletes állatorvosokat egy adatbázisba. Ezen túl pedig fontosnak tartjuk a prevenciót és az edukációt, ezért még szilveszter előtt mindig nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy felhívjuk a gazdik figyelmét a veszélyre, és elmondjuk nekik, mit tehetnek – fogalmazott Pintér Attila,  aki évekkel ezelőtt létrehozta a Szilveszteri Állatmentő Ügyeletet. 

A csapat elérhető Facebook-oldalán, illetve a juttasshaza.blog.hu weboldalon. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában