Földadó

2022.12.02. 10:47

Lázár János: kuláküldözés van Vásárhelyen

Lázár János országgyűlési képviselő, építési és közlekedési miniszter szerint Hódmezővásárhelyen kuláküldözés van, mint az ’50-es években volt. Az önkormányzat által bevezetett földadót a földtulajdonosok büntetésének, megbélyegzésének nevezte a Rádió7 Közös nevező című műsorában.

Kovács Erika

Lázár János: Olyan társadalmi csoportot bélyegzett meg az önkormányzat, akiket üldöztek a kommunisták, hadifogságban voltak és az ő kárpótlásukból vettek a gyerekeik földet. Archív fotó: Karnok Csaba

Mint ismeretes, a vásárhelyi közgyűlés a november 17-i ülésen döntött a földadó bevezetéséről, amit a 4 hektár fölötti tulajdonosoknak kell fizetniük. A mértéke szántó, kert, gyümölcsös és szőlő esetében 0,99 forint/négyzetméter, az egyéb területek esetében 0,59 forint/négyzetméter, hektáronként körülbelül 10 ezer forint. A földadóból az önkormányzat évi 80 millió forint bevételt remél.

– Érdeklődéssel követem a vitát, ami Vásárhelyen zajlik a földtulajdonosok megbüntetése, megbélyegzése és kiközösítése ügyében. Lényegében kuláküldözés van Hódmezővásárhelyen, pontosan úgy, mint ahogy az ötvenes években volt – mondta a rádiónak adott interjúban Lázár János. Szerinte ez azért furcsa, mert „a városvezetés azt szajkózza reggeltől estig, hogy tele vannak pénzzel, több milliárd forintja van Hódmezővásárhelynek”.

– Ezt bizonyítja az is, hogy a városháza tornyára láncostól van felújításra pénz. De van pénz óriáskerékre is. Nem világos, hogy ha ez így van, akkor miért van szükség a földtulajdonosok megbüntetésére? Nyilvánvaló, hogy politikai okokból, hiszen ez nem a pénzről szól. A városvezetés azt gondolja, hogy akinek ma, Magyarországon földje van, az fideszes, ezért őket mindenképpen bírságolni és büntetni kell. Ez teljes tévedés. A II. világháború után hódmezővásárhelyi családok ezreitől vettek el termőföldet, amiért cserébe a rendszerváltozás után kárpótlási jegyet kaptak. Ez történelmi jóvátétel volt. Ebből árveréseken vettek földet, majd bérbe adták. Vagyis olyan társadalmi csoportot bélyegzett meg az önkormányzat, akiket üldöztek a kommunisták, hadifogságban voltak és az ő kárpótlásukból vettek a gyerekeik földet. Ezt a társadalmi csoportot bünteti a földadóval Márki-Zay Péter – hangsúlyozta Lázár János.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában