Szegedi hírek

2022.12.17. 16:01

Mikulásváró ünnepséget rendeztek az ukrán családoknak - Galéria

Ünnepi koncerttel, ajándékokkal és vacsorával várták a szegedi, ukrán menekült családokat a megyei Vöröskerteszt és a Nemzetiségek Háza munkatársai szombaton az Agórában. Háromhavonta szerveznek integrációs programokat a menekültek számára.

Koós Kata

A Zen Bon Bon együttes koncertjével kezdődött az Ukrajnából menekült és szegedi családok mikulásváró rendezvénye, amelyen a magyar és az ukrán gyerekek együtt élvezték az ünnepre hangoló dallamokat. A közös nyelv a zene és a kacagás volt. A programot a megyei Vöröskereszt a Nemzetiségek Házával közösen rendezte a szegedi ukrajnai menekülteknek a Szent-Györgyi Albert Agóra szombati gyerekkarácsonyához kapcsolódva. 

– Nyár óta háromhavonta szervezünk a megyei Vöröskereszttel olyan integrációs programokat, amikor a többségi társadalom és a menekültek együtt vannak. Augusztusban megrendeztük a méz ünnepét, utána egy kárpátaljai zenekar koncertjén vettek részt, de szerveztünk már kirándulást a zsinagógába, a vadasparkba és a karácsonyi vásárba is – mondta el lapunknak Karsai Attila, a Nemzetiségek Háza intézményvezetője. Hozzátette, a rendezvények legfőbb célja, hogy megkönnyítsék a családok itt tartózkodását, integrációját, és időről időre kis örömet csempésszenek a bizonytalanságba és szomorúságba.  

A hétvégén a magyar karácsonyhoz kapcsolódva ünnepelni hívták a menekült családokat. Az ortodox egyházban nem december 6-án, hanem 19-én ünneplik a Mikulást, így aktuális volt az időzítés. Ugyanaznap Hódmezővásárhelyen az önkormányzattal karöltve osztottak a megyei Vöröskereszt munkatársai ukrán és magyar családoknak nagy értékű csomagokat, amelyek tisztálkodó és tisztítószereket, illetve alapvető élelmiszereket tartalmaztak. 

Sasvári Krisztina, a Magyar Vöröskereszt megyei igazgatója elmondta, a szervezet még márciusban csatlakozott a menekültellátáshoz az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának megbízásából a nemzetközi Vöröskereszt támogatásával. 

– Jelenleg összesen három befogadóhelyet üzemeltetünk. A tápéi befogadóhelyen most 37 fő lakik, de gondozzuk azokat is, akik Szegeden élnek, ők további negyvenen vannak. Hódmezővásárhelyen 26 fő lakik a szállón, a városban pedig további 12 fő. Szentesen pedig a befogadóhelyen 23 fő lakik, ők kárpátaljai, magyarul beszélő ukránok, és a város területén él további 120 fő, akikkel szintén folyamatosan kapcsolatban vagyunk. Nemcsak az a feladatunk, hogy segítsük őket az alapvető feltételekkel, mint a szállás, az élelmiszer, a higiénia, hanem fontos, hogy olyan programokat találjunk, amelyek lehetővé teszik, hogy integrálódjanak a magyar társadalomhoz – fejtette ki Sasvári Krisztina. 

A koncert után megérkezett a Mikulás az ukrán családokhoz, akiknek édességgel, a gyerekeknek pedig játékokkal is kedveskedett. Az ajándékozás után ünnepi vacsorával zárták a rendezvényt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában