Még nincs telt ház

2022.12.14. 16:00

Minden nap jut meleg étel az asztalra a vásárhelyi hajléktalanszállón

A hirtelen hideggel több új lakóra számított a Badalik Bertalan Szociális Szolgáltató, de átlagos maradt létszámuk. Jelenleg úgy ötven ketten laknak a 62 fős Csomorkány utcai intézményben. 

T.Sz.

A Badalik Bertalan Szociális Szolgáltató még nem telt házas a hideg ellenére sem. Fotó: Török János

Hetente többször is végigjárják Vásárhely utcáit a helyi hajléktalanszálló munkatársai, hogy az éjszakai fagyokban senki ne maradjon az utcán. Bár a fedél nélkülieket nem kötelezhetik arra, hogy az intézményben töltsék napjaikat, de jó szóval legtöbbször megenyhülnek.

– A hirtelen hideg miatt arra számítottunk, hogy egyszerre sokan megjelennek majd nálunk, de nem így történt. Ugyanakkor jelenleg egyetlen otthontalan sem tölti az éjszakákat az utcán tudomásunk szerint. Úgy gondolom, jól állunk, nincsenek veszélyben – tájékoztatta lapunkat Korsós Sándor, a Szeged-Csanádi Egyházmegye fenntartásában működő Badalik Bertalan Szociális Szolgáltató vezetője. Mint elmondta, a korábbiakhoz hasonlóan alakul a december, körülbelül 85-90 százalékos telítettségű az intézmény. Összesen 60-62 főt tudnak fogadni. Egyelőre nem tudják, kire számíthatnak még a nagy hidegben. 

– Főként az élelmezésre próbálunk felkészülni. Nincs kötelező ellátási feladatunk, tehát az adományként kapott étellel segítjük a hozzánk érkezőket. De természetesen igyekszünk meleg ételt, teát biztosítani. Az ünnepek környékén a támogatói segítség, a felajánlott házias ételek, esetleg sütemények külön örömet jelenthet azoknak, akik nálunk töltik napjaikat – hangsúlyozta Korsós Sándor. Hozzátette, az év végéhez közeledve a fenntartó alapanyaggal is hozzájárul ahhoz, hogy a lakók maguk is elkészítsék ételeiket. A Bandula Étteremtől, illetve a KisVirágom Vendéglőtől rendszeresen kapják az ételt, továbbá a vásárhelyi közétkeztetés is jó néhány adaggal segít. Ezek a felajánlások nagyjából fedezik az igényeket, minden nap jut meleg ennivaló lakóiknak. Tavaly év végéhez közeledve két bogrács birkapörköltet is kaptak, egy másik, hosszú ideje rendszeresen adakozó baráti kör disznópaprikást, orjalevest, valamint más tartós élelmiszert vitt. Az adományozási szándékot érdemes előre jelezni az intézménynek, hogy szervezetten tudják kiosztani azokat. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában