Évértékelő

2022.12.20. 07:00

Pozitívan zárja az évet Algyő

Bezárni és létszámot csökkenteni sem kellett Algyőn a válság miatt, és az önkormányzat bevételi oldala is jobb lett a tervezettnél. 2023 fontos fejlesztéseket hozhat a településnek.

Kiss Anna

Algyő 2022.12.19. Molnár Áron polgármester Képen: Fotó: Török János TJ DM délmagyar

Sikeresebb évet zár idén Algyő 2021-hez képest – ez derült ki a Molnár Áron polgármesterrel készült évértékelő interjúnk során. A Tisza-parti község vezetője közölte, tavaly jelentősen, 1,2-1,3 milliárd forintról 750-780 millió forintra esett vissza az iparűzési adóból származó bevételük, ezért sokkal visszafogottabb költségvetéssel készültek 2022-re.

– De sokkal jobb lett a bevételi oldalunk, mint amire számítottunk, a vállalások teljesítése mellett pedig támogatásokat is tudtunk nyújtani a helyieknek. Természetesen Algyőt is érinti az energiaválság, hiszen háromszor annyit kell fizetnünk a közvilágításért, mint korábban, de a 3 évvel ezelőtt bevezetett költséghatékony gazdálkodásnak, valamint az elmúlt években végzett energetikai fejlesztéseknek köszönhetően jobb helyzetben vagyunk – osztotta meg a részleteket.

Molnár Áron büszke arra, hogy egyetlen embert sem kellett elküldeniük a válság miatt, valamint egyetlen intézményt sem kellett bezárniuk, így például a jégpálya és a fürdő is üzemel a településen.

– A korábbi évekhez képest azonban igen alacsony fejlesztési tartalékot tudtunk képezni, éppen ezért főként külső forrásokból próbáltuk megvalósítani az elképzeléseinket. A napokban átadjuk a Kastélykert utcában a járdafejlesztést, melynek nagy részét Belügyminisztériumtól kapott forrásból végeztük el, valamint már 90 százalék feletti a bölcsődénk készültsége is, ezt két nyertes pályázatból, valamint önerőből építjük meg – emelte ki.

Idén is volt lakossági járdaprogram Algyőn, vagyis az önkormányzat biztosította a szükséges anyagot, a kivitelezést pedig a lakók végezték el. Erre 5 millió forintot költött az önkormányzat, jövőre 10 millió forintra szeretnék emelni ezt a keretet.

A polgármester hozzátette, jövő tavasszal egy nagyobb volumenű közlekedésbiztonsági fejlesztést valósítanak meg, valamint turisztikai beruházást is végrehajtanak majd, ezekre a TOP Pluszban nyertek forrást. Még egy pályázatuk elbírálását várják, ez pedig a régi sárga iskola szociális intézménnyé alakítását célozza meg.

Jövőbeni terv továbbá az állami tulajdonban lévő Kastélykert és Vásárhelyi utca felújítása, ebben a térség országgyűlési képviselőjének a segítségét kérik majd, valamint óvodaépítésre és az energetikai fejlesztések folytatására is keresik a pályázati lehetőségeket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában