Hódmezővásárhely

2022.12.10. 21:14

Raffai Lajos bádogosmester kapta meg a Mátray Attila-díjat

Csütörtökön alapította meg a közgyűlés a Mátray Attila-díjat, amelyet a Hódmezővásárhelyi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat idén februárban elhunyt elnökéről neveztek el. A díjat szombaton, a Kalyi Jag Egyesület Az emberi jogokért, a nemzetért című díjátadó gáláján már át is adták.

delmagyar.hu

Fotó: Kovács Erika

A Mátray Attila-díj első kitüntetettje a város elismert kisiparosa, a 90 éves Raffai Lajos bádogosmester. Raffai Lajos 1957-ben szerzett bádogos szakmunkás képesítést, onnantól kezdve kisiparosi engedéllyel is rendelkezett. Alapítótagja volt a Háztartási Vastömegcikk és Szegkovács Ktsz-nek. 1971-ben munkáját a kisiparosoknak járó legmagasabb kitüntetéssel ismerték el. 1957-től, kisiparosi bedolgozóként, a Hódgépnek is végzett munkát.

Fotó. Kovács Erika

Bádogostermékeiből 2006-ban kiállítást is rendeztek Vásárhelyen, ahol kannákat, locsolókat, vödröket mutatott be. 2022 tavaszán minisztériumi elismerésként 50 éves jubileumi aranygyűrűt kapott. Raffai Lajos 88 éves koráig dolgozott aktívan. A fiatalabb generáció máig felkeresi szakmai tanácsokért. A díjat Márki-Zay Péter polgármestertől vehette át.

Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) elnökeként a saját nevében alapította meg a Bogdán László-díjat, amelyet Cserdi 2020-ban tragikus körülmények között elhunyt polgármesteréről nevezett el. A díjat a gálát életre hívó Kalyi Jag együttes alapítója, az egyesület elnöke, Varga Gusztáv kapta meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában