A város főutcájává tennék a folyócskát

2022.12.29. 08:20

Sétány és pihenőpark is készül a Kurca-parton

Csaknem félmilliárdos fejlesztés jön a Kurcán, a várost átszelő csatorna partjának rendezésére nyert támogatást az önkormányzat. A 430 millió forintos forrásból a Kurca-part egy szakaszának rehabilitációját tervezik megvalósítani, a pályázat részeként útfelújítás, a közvilágítás fejlesztése, valamint sétány és pihenőövezet kialakítása is szerepel.

M. A.

Rendezettebbé tennék a Kurca-partot. Fotó: Majzik Attila

Fotó: Majzik Attila

Három pályázatnak köszönhetően újul meg a Kurca városi szakasza, elsőként a Kiss Zsigmond és a Makai híd közötti szakasz munkálatai kezdődhetnek el. A Belügyminisztérium által kiírt pályázaton elnyert forrásból a csatorna mindkét partjára rendbe tennék.

– Régi elvárás a városlakóktól, hogy a Kurca partjai rendezettek, könnyen bejárhatóak legyenek. A végső cél az, hogy úgymond tiszta cipővel körüljárható legyen ez a szakasz. A Kurcát a város főutcájává szeretnénk tenni – összegzett Szabó Zoltán polgármester. Hozzátette, az elnyert támogatásból a Kurca-part egy szakaszának a rehabilitációját szeretnénk megvalósítani.

Mint Takács Gábor, Szentes főépítésze elmondta, a tervek szerint sétányokat alakítanak ki pihenőpadokkal, növényzettel és megfelelő közvilágítással. A Sima Ferenc utcai oldali sétány mellett 50-60 méterenként, mintegy stációként kőtömbökből kialakított emlékhelyek is lesznek, amelyek a régi Pannon-tenger élővilágát jelenítik majd meg. A Kurca-sor felőli oldalon a horgászhelyek élveznek elsőbbséget – tájékoztatott a főépítész. A sétány azon az oldalon a terepszintet követi majd le, a tervekben a közvilágítás kiépítése mellett új növényzet telepítése is szerepel. A Kurca-sor jelenleg keskenynek mondható aszfaltfelülete parkolókkal, illetve burkolt területekkel bővül ott, ahol a tervezett növényállomány azt lehetővé teszi.

A terület déli oldalán, a Makai híd környezetében két oldalon is parkként funkcionáló pihenőhelyeket alakítanak ki: ott kerékpártárolók, ivókutak és kültéri szobrok kapnak majd helyet.

A munkák első mozzanatai, a földmunkák várhatóan 2023 tavaszán kezdődhetnek el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában