Hódmezővásárhely

2022.12.28. 07:00

Vásárhelyen alig találnak közmunkást

Több mint két hónap alatt sem sikerült Hódmezővásárhelyen feltölteni a közmunkaprogram létszámkeretét. Összesen 65 főt foglalkoztathatna az önkormányzat, de csak 54-en dolgoznak közmunkásként.

Kovács Erika

A közmunkások ültették a virágokat. ARCHÍV Fotó: HAVRAN ZOLTÁN/MW

Az elmúlt évhez hasonlóan a város idén sem kapott lehetőséget közfoglalkoztatási mintaprogram indítására. Emiatt a közfoglalkoztatottakat csak hagyományos, úgynevezett hosszabb időtartamú foglalkoztatással tudták felvenni. Idén 1 év helyett csak 5 hónapra lehetett támogatást igényelni, amelynek az intenzitása 80 százalékról 60 százalékra csökkent. 

Az önkormányzat március 1-jétől augusztus végéig 80 fő foglalkoztatására igényelt támogatást. A létszámot az alapján határozták meg, hogy ennyien jelezték, hogy dolgoznának közmunkásként. Az állam 60 százalékos támogatásához Vásárhely 17 millió 83 ezer forintot tett hozzá. A program lejárta előtt lehetőség nyílt 1 hónapos hosszabbításra pályázni, az elnyert forráshoz 3 millió 416 ezer forintot tett hozzá a város. 

Ezt követően szeptember elsejétől 2023. február 28-áig újabb támogatásra nyújtottak be igényt, ezúttal 65 fő foglalkoztatására. Erre a hat hónapra 16 millió 640 ezer forint saját forrás szükséges, amelynek fele még az idei, a másik fele a jövő évi költségvetést terheli. A 65 fős keretet két hónap alatt sem sikerült feltölteni, így jelenleg 54-en dolgoznak a vásárhelyi közmunkaprogramban. 

A közfoglalkoztatottak fel­adata a kukaürítés, a közterületek tisztán tartása, a nyilvános illemhely nyitva tartásának biztosítása, rendben tartása, a mártélyi üdülőterület, a Kása-erdő, a külterületek és a piac területének takarítása, és belvízvédelmi feladatokat is ellátnak. Vannak, akikre adminisztrációs feladatokat bíznak, illetve portásként, gondnokként foglalkoztatnak. 

A nyár elején 14 regisztrált munkanélküli elvégezte a Belépés a digitalizált munka világába elnevezésű tanfolyamot is, amelynek a költségeit 100 százalékban az állam biztosította. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában